HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu blir det snart djur igen

Olofström Förra året gjorde linderödsgrisarna Tim och Tej succé när de bökade på Ekerydsplan i Olofström. I år vill Olofströmshus utöka med minigetter och höns.

Getterna är tänkta att beta på Ekerydsplan, medan det kan bli grisar och höns på äldreboendet Ekdungen i Jämshög. Men ännu är inget helt klart.

– Jag vet inte ännu vilka djur det blir, säger Olofströmshus marknadschef Michael Örknér som har kontakt med Stadsjord i Göteborg som tillhandahåller djuren.

Läs ocksåStadsodlingen skapar gemenskap bland grannarna året om

Han vill också avvakta synpunkter från boende och personal på Ekdungen som kommer att vara färdigbyggt i mars.

– Det är så viktigt att de får vara delaktiga.

Klart är i alla fall att Olofströmshus går vidare med sin odlingssatsning. Förra året invigdes ett växthus på Ekerydsplan och Tim och Tej bökade upp marken så att det gick att placera pallkragar för odling där. Det blev mycket populärt och i år ska det bli fler pallkragar så att fler hyresgäster får möjlighet att odla. Även på Ekdungen skulle det kunna bli pallkragar, det passar även dem som har svårt att böja sig eller sitter i rullstol. Och för att bli riktigt bra på odlingen behöver Olofströmshus utöka personalstyrkan.

Läs ocksåHär tvättar hyresgästerna utan tvättmedel

– Vi har en trädgårdsmästartjänst ute för vi behöver ha den spetskompetensen nu, säger Michael Örknér.

Och även kompetens i mindre format kommer att tillföras bolaget. Satsningen Minikonsulterna återkommer. Det är femteklassarna från Brännaregårdsskolan som ska odla.

Tim och Tej blev oerhört populära, så vad hände med dem efter att de åkt tillbaka till Göteborg?

Läs ocksåGrannar träffas för odling

– De är uppe i Göteborg. Vi var uppe där och Niklas (Wennberg, grundare av Stadsjord) hade filmat dem när de var ute i skogen. Vi hann inte säga hej till dem, men de var mastodontiska!

När de kom till Ekerydsplan var de långt ifrån fullvuxna och det är så Michael Örknér tänker sig årets grisar också. På så vis får barn se hur grisarna växer till sig.

Det finns alltså planer på att Ekerydsplan och Ekdungen ska få djurtillskott i år, men det kan mycket väl bli fler områden som får det i framtiden.

– Vi har våra årliga bomötesrundor. Jag vet om att det finns fler som är intresserade och det måste komma fram på bomötena. Och då hugger vi till! Säger Michael Örknér.

Läs också Kristina gör miljön begriplig Stadsodlare i Helsingborg skördar för sjätte året

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.