HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu börjar hyresprövningen för lägenheterna i Varberg

Varberg I dag inleddes prövningen av hyrorna i över tusen privatägda lägenheter i Varberg. Rent konkret gick hyresnämnden husesyn för att jämföra standard.

Det är en omständlig och sannolikt lång process som nu har tagit sin början. Under tisdagen tog hyresnämnden upp de två första fastigheterna där Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen inte lyckats enas om årets hyresnivå vid förhandlingsbordet.

Totalt handlar det om ungefär 1 400 hyresrätter hos ett 80-tal privatvärdar där hyresgästerna inte godkänt den hyra värdarna föreslagit.

Läs ocksåGunilla och Karl-Evert uppsagda på grund av Sotis kiss: ”Överdrivet”Gunilla Johansson och katten Sotis i Fengersfors.

I de två husen som avhandlades under tisdagen, Gerlachs väg 11 och Liedbergs väg 2, gäller det tolv lägenheter där hyran nu ska avgöras i hyresnämnden. Prövningen är handfast: hyresnämndens ledamöter samt parternas representanter besökte under dagen flera av de aktuella lägenheterna i Varberg för att bilda sig en gemensam uppfattning om dess standard.

För lägenheterna på Gerlachs väg 11 yrkar Fastighetsägarna på en hyreshöjning på 10 procent. Hyran för en 3:a på 70 kvadratmeter ligger idag på 4 923 kronor i månaden. Om Fastighetsägarnas yrkande går igenom skulle månadshyran höjas till 5 415 kronor. För lägenheterna på Liedbergs väg 2 vill Fastighetsägarna se en hyreshöjning på 7 procent.

I linje med vad man framfört tidigare menade Hyresgästföreningen å sin sida att yrkandena om hyreshöjningar bör avvisas, då man menar att Fastighetsägarna inte uppfyllt sin skyldighet att förhandla hyrorna med Hyresgästföreningen. Om Fastighetsägarnas föreslagna hyreshöjning – som Hyresgästföreningen menar är för stor – går igenom, vill man att den nya hyran börjar gälla från och med den 1 juli, och att höjningen införs successivt över tre år.

Läs ocksåOvaccinerad isolerade sig i fritidshuset – nära mista hyreskontraktetovaccinerad, covid-19, hyresnämnden, hyresnämnden i Göteborg

Själva besiktningen av lägenheter visade sig vara en tidsödande process, och stämningen under dagen var från och till lätt irriterad. Tiden att förbereda sig fram till tisdagens möte hade varit kort, de rådde viss oklarhet kring vilka lägenheter som skulle besökas och schemat sprack redan från början.

På torsdag fortsätter prövningen i Varberg. Då ska hyresnämnden besöka ytterligare ett par lägenheter där hyran inte är avgjord, samt ett antal jämförelselägenheter.

Eftersom det totalt är runt 1 400 lägenheter där hyran nu ska avgöras i hyresnämnden kommer prövningarna sannolikt att dra ut på tiden, åtminstone till efter sommaren.

Läs också70-åring i Borås skyller sena hyror på bedrägeri - Blir uppsagd
Fakta: Detta har hänt

I höstas inleddes förhandlingar om 2013 års hyror hos ett 80-tal privata fastighetsägare i Varberg. Branschorganisationen Fastighetsägarna företrädde hyresvärdarna, Hyresgästföreningen företrädde hyresgästerna.

I februari valde Fastighetsägarna att stranda förhandlingarna.

Dagen därpå gick hyresvärdarna ut med direktadresserade brev till berörda hyresgäster. De boende ombads godkänna en föreslagen hyresnivå, eller invänta kallelse till hyresnämnden.

Nyligen möttes parterna i hyresnämnden. Hyresgästföreningen anser att motparten inte fullföljt förhandlingarna, och vill återuppta dem. Men nämnden har tills vidare gått med på att pröva hyrorna för de omkring 1 400 lägenheter där hyresgästerna ännu inte godkänt den nya hyran.

På tisdagen inleddes prövningen av själva sakfrågan, hyresnivån för varje enskild lägenhet.

Det väntas ta betydande tid med tanke på det stora antalet.

Läs också Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet Lät sonen bo själv i lägenheten – köpte villa strax intill

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.