Annons

Nu ska Berga bli fint igen

Kalmar För den som besöker Vattumannen och Skogsrået i Berga syns ingen större skillnad mot förut. Husen är fortfarande lika slitna. Men nu har ägaren PBA lovat bot och bättring.
– Jag tror att de är så pass rädda nu så jag tror inte att de vågar backa och det ska finnas pengar avsatta för underhåll, säger Michaela Grönroos, ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Skogsrået.
Nu hoppas hon verkligen på att snart få se resultat, framför allt när det gäller fasaderna.
Hyresgästföreningen har länge kritiserat PBA:s fastighetsförvaltning och tog inför höstens hyresförhandlingar i med hårdhandskarna. Vittnesmål från hyresgästerna fick ligga till grund för den uppgörelse som till slut kom till stånd.
För att över huvud taget få igenom någon hyreshöjning måste PBA göra en rad åtgärder under 2011.
– Det är ett åtgärdsprogram som vi redan hade påbörjat. Det är målning i Kalmar i kvartal tre och en del konstigheter med ventilationen, sa PBA:s vd Rasmus Rasmussen till Hem & Hyra då överenskommelsen var klar.
Ute på Vattumannens gård kommer Karin Larsson med sina tre barn. Hon kände inte till den villkorade uppgörelsen.
– Jag ser absolut att det är ett renoveringsbehov, men eftersom vi bara har det som tillfällig bostad tills vi hittar ett hus så kan vi bo här. Annars hade det inte varit okej med den här standarden.
Michaela Grönroos berättar att under de sex år som hon bott i området har förfallet varit tydligt. Men nu har PBA precis gjort ventilationskontroll och i somras påbörjade de högtryckstvätt av fasaderna.
– De tvättade halva området, men de fick sluta för det gjorde mer skada än nytta, träet bara sprätte iväg.
Hyresgästföreningen kommer att göra en uppföljning för att se om de påtalade bristerna verkligen blivit åtgärdade. Om PBA inte håller sina löften blir det ”nya tag inför 2012” meddelar Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Björnstedt.
– Det har varit ett så fint område och jag hoppas att det blir det igen, säger Michaela Grönroos.

Annons
Fakta: Bakgrund


Inför hyresförhandlingarna i höstas samlade Hyresgästföreningen material för att visa på PBA:s dåliga underhåll. Efter fyra månaders förhandlingar kunde parterna till slut sätta ner foten och hyran höjdes med 1,25 procent i Kalmar och 1,5 procent i Karlskrona. I stället för de upp till 4,5 procent som bolaget yrkat på.

Läs också Guide till hemförsäkringar Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting Nya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.