HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu stoppas medlemsvärvare som knackar på dörr: “Folk är oroliga”

Nyheter Att knacka på lägenhetsdörrar har varit Hyresgästföreningens mest effektiva sätt att värva nya medlemmar. Nu sätter oron för coronaviruset stopp för aktiviteten.
Foto: Gry Ellebjerg

Hyresgästföreningen slutar nu med all dörrvärvning. Det innebär att inga representanter från organisationen längre kommer att ringa på hemma hos hyresgäster för att få dem att bli medlemmar.

Beslutet gäller till en början fram till den 4 maj, men kan komma att förlängas beroende på hur situationen kring coronaviruset förändras.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Vi märker att det finns en del reaktioner på dörrvärvningar, det vill säga att folk är oroliga. Men det är också med hänsyn till våra värvare som vi i går bestämde oss för att stoppa all dörrvärvning, säger Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Sedan tidigare har det införts vissa restriktioner och förhållningsregler för verksamheten.

Värvarna ringer bara på hos den som är under 70 år, händer måste spritas, avstånd hållas och självklart ska inte värvningen utföras av någon som känner sig sjuk.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Folkhälsomyndigheten har ganska länge nu pratat om vikten av att minska smittspridningen i samhället – varför har ni inte stoppat detta tidigare?

– Av den enkla anledningen att Folkhälsomyndighetens rekommendation varit att framförallt minska risken för spridning och att vidta åtgärder för att minska spridningen tycker vi att vi har gjort, säger Jonas Nygren.

Det finns uppgifter om att medlemsvärvare inte blivit särskilt positivt bemötta senaste dagarna – hur ser du på det?

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

– Nej, det kan jag förstå. Jag har fått signaler om att det kommit vissa reaktioner men min uppfattning är att det inte varit något överväldigande. I Stockholm har det inte varit så aktiv dörrvärvning och det är ganska många som inte varit ute. Jag vet att det finns vissa reaktioner men min bild är att de ändå är ganska begränsade och tvärtom har många tyckt att det varit bra att vi har fortsatt att visa oss.

Han betonar att det redan tidigare varit upp till regionerna att föra en dialog om värvningen och att det exempelvis i Stockholm förekommit mindre värvning än på andra håll i landet. Men nu är alltså beslutet att stoppa dörrvärvningen helt och hållet.

Trots att Hyresgästföreningen har högt ställda mål på att växa så tror inte Jonas Nygren att omställningen kommer att ha så negativa konsekvenser.

– Det blir en tillfällig dipp i kurvan men vad ska vi göra? Vi tror att våra satsningar på att vara en aktiv folkrörelse ska gynna oss och ge fler medlemmar. Jag räknar med att vi kommer att växa i år.

Corona i Hyressverige
Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.