Annons

Ny handel med svartkontrakt avslöjad i Malmö

Malmö En person anställd på bostadsbolaget Willhem är misstänkt för att ha tagit emot betalning för hyreskontrakt. "Det är inte en mans verk", säger Mikael Granath, vd.

En anställd på bostadsbolaget Willhem i Malmö har valt att sluta sitt arbete efter att det framkommit misstankar om svarthandel med hyreskontrakt. Willhem har i sin tur lämnat in en anmälan om händelsen till polisen. Enligt Mikael Granath, vd på Willhem, handlar det i första hand om två hyreskontrakt men det mest troliga är att det förekommit i fler fall.

– Den slutsatsen drar vi av att vi vet att när man får reda på sånt här får man ofta bara reda på en liten del, säger Mikael Granath.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Kan det finnas fler anställda som är inblandade?

– Nej, det kan det inte. Däremot är detta inte en mans verk utan det handlar troligen om ett nätverk av personer utanför företaget där vår anställda har varit kontakten hos oss, säger Mikael Granath.

Annons

Bostadsbolaget Willhem tog över skandalomsusade Actas bestånd på bland annat Seved, Nydala, Lindängen och Hermodsdal. Vid övertagandet förvaltades de 2 000 lägenheterna av Newsec och Willhem valde att ta över den större delen av personalstyrkan från de tidigare förvaltarna. Efter det har företaget gjort en del omorganisationer men en tredjedel av de tolv anställda arbetade även på Newsec. Willhems interna utredning av misstankarna har pågått i två till tre veckor.

Läs ocksåKyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronorEn tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.

Arbetade den misstänkta personen även på Newsec?

– Ja, säger Mikael Granath.

Annons

Handel med svartkontrakt är inget nytt i Malmö. För snart två år sedan pekades flera anställda på Newsec på Rosengård ut för att ha sålt hyreskontrakt där och när Victoria park i somras tog över de hus som Newsec förvaltade på Herrgården sade man upp över 70 hyresgäster för att de misstänktes handla med kontrakt eller hyra ut hyreslägenheter svart i flera led.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.
Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Willhem återbetalar överhyra i Trollhättan - "Skönt att de tar sitt förnuft till fånga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.