Annons

Ny jakt på pcb i kvarteret Stäven

Visby Gotlandshem förlorade mot kommunen. Nu tvingas bolaget undersöka om det finns mer pcb i kvarteret Stäven i Visby.
Foto: Jenny Knutsson
Pcb-sanering väntar av kvarteret Stäven i Visby.

Det handlar om Gotlandshems 23 fastigheter i kvarteret Stäven i Visby som ska saneras från miljögiftet pcb. Men kommunen och Gotlandshem har inte varit överens om hur saneringen ska genomföras. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har velat ha ytterligare provtagningar av marken i bostadsområdet, medan Gotlandshem anser att de undersökningar som gjorts är tillräckliga.

– Vi tyckte vi hade mätt färdigt. Vi tog väl omkring 150 prover på marken och där det var mest var i odlingslotterna, som vi nu har sanerat och bytt ut all jord, säger Göte Larsson, teknisk chef på Gotlandshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I höstas överklagade hyresvärden kommunens beslut till länsstyrelsen som nu prövat fallet och ger miljö- och hälsoskyddsnämnden rätt. Beslutet innebär att Gotlandshem nu måste göra ytterliggare provtagningar av marken kring fasaderna och uteplatserna i området.

Annons

– Det finns pcb i fogarna och det finns ett visst läckage från fasaderna ner i marken. Därför behöver man undersöka vilka halter som finns i marken. Vi tycker inte att Gotlandshems underlag är tillräckligt för att bedömma det, säger Claudia Castillo, handläggare på miljö- och hälsoskyddskontoret i Visby.

Gotlandshem har accepterat beslutet och innan sommaren ska de nya undersökningarna vara i gång. Dessutom ska bolaget påbörja saneringen av fasaderna, ett arbete som ska påbörjas i höst.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

– Vi hade velat ta saneringen av fasaderna och marken samtidigt, men nu måste vi börja med fasaderna. De ska vara klara senast juni 2016 och som det ser ut i dag finns det inga möjligheter att få uppskov, förklarar Göte Larsson på Gotlandshem.

Fakta: PCB - polyklorerade bifenyler

PCB användes bland annat som mjukgörare i fogmassor i hus som byggdes mellan åren 1956-1973. Industrikemikalien användes även till transformatorer, kondensatorer, hydraloljor, färger, lim, tillsats i golv, mjukgörare i plaster med mera.

PCB finns kvar i miljön på grund av sin kemiska stabilitet och långa nedbrytningstid. Kemikalien anrikas i människor och djur. Det är framför allt via feta animaliska livsmedel som fisk, mjölk, kött, samt bröstmjölk som människor exponeras för PCB. PCB är förknippat med ett flertal allvarliga miljö- och hälsoeffekter. PCB kan till exempel påverka immunförsvaret, ge neurologiska effekter och nedsatt reproduktionsförmåga.

Källa: Region Gotland

Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.