Annons

Ny mätning gav högre hyra

Karlsborg Hur stor lägenhet du har står på kontraktet. Men stämmer siffrorna? I Karlsborg fick hyresgästerna en rejäl höjning efter att lägenheterna plötsligt mättes om.

Innanför murarna på Karlsborgs fästning har Statens fastighetsverk ett antal hyresrätter. Lena och Jan-Erik Petersson har bott i sin lägenhet på Västra Vallgatan i 16 år – utan att någonsin fundera över om storleken på lägenheten stämde överens med det som står i kontrakten. Men när värden ville se över hyrorna mättes alla lägenheter om. Resultatet blev att de allra flesta i området fick veta att deras lägenheter var större än vad de trott. 

– Det är ju en försummelse från hyresvärdens sida. Ska vi straffas med en hyreshöjning på närmare 25 procent för det, frågar sig Jan-Erik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I en annan byggnad, på Kommendantgatan, bor Christer Karlsson. Efter översynen fick han veta att hans lägenhet var 26 kvadratmeter större än vad han trott men också att hans lägenhet skulle räknas som en fyra, inte en trea.

–Jag vet att jag har ett förråd med dubbeldörrar. Men det är bara 6 kvadratmeter. Så var de har hittat de andra kvadraten kan jag inte förstå.

Annons

Christers hyra har gått upp från 5 800 kronor i månaden till närmare 8 000 kronor. Nu vet han inte om de kommer bo kvar.

Läs ocksåTommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpetBilden är ett montage av två bilder. Den visar Tommy Bordon, och det statartorp hans familj bor i.

– Vi letar efter en ny lägenhet. Men det är inte så lätt att hitta.

Camilla Jarlhed är förvaltningsområdeschef på Statens fastighetsverk. Hon förstår att hyresgäster har regerat – lägenheterna är ju desamma. Men uppgifterna i kontrakten har varit fel.

Annons

– Ingen vill ha högre hyra, men man får se det som att man har bott väldigt billigt i många år, säger Camilla Jarlhed.

Läs ocksåStaten vill höja hyran med 80 procent för Tommys slitna statartorp: ”Blåser det ute så viftar gardinerna”Bilden visar köket i ett 1800-talstorp och hyresgästen Tommy Bordon.

 

Fakta: Stämmer dina mått

Misstänker du att din lägenhet är mindre än vad som står på kontraktet? Se till att vara säker på din sak innan du begär en mätning av värden – annars finns det risk att mätningen visar attlägenheten är större än vad som står i kontraktet.

Läs också Deras hem är deras borg Uddevallahem vill införa personlig vattennota Hyresgästföreningen: Inget ovanligt att ritningar inte stämmer
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.