Annons

Ny plan för grannsämja i Mjölby

Mjölby En ny fotbollsplan ska lösa grannkonflikter i Östra Lundby. Hyresgästföreningen i Mjölby hoppas att planen ska bli en naturlig mötesplats i området.
Foto: Jenny Knutsson
Filip Hillman från entreprenören NCC mäter upp den nya fotbollsplanen. I bakgrunden pratar Kristina Selvin och Johanna Edenblad från Hyresgästföreningen om fördelarna med den nya placeringen.

– Det är på begäran från hyresgästerna som vi gör det här, säger Peter Gustavsson, boendeansvarig hos Bostadsbolaget i Mjölby.

Det finns redan en fotbollsplan i Lundbyområdet, på Kapellgatan. Men den ligger inne bland husen och nära en parkeringsplats.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi har fått klagomål på att bollar farit över staketet och hamnat på bilarna, säger Peter Gustavsson.

Dessutom är gräset i stort sett bortnött.

När ett gäng unga hyresgäster hörde av sig med förslag på en ny plan nappade Bostadsbolaget. Arbetet är i full gång i grönområdet mellan hyreshusen och Lundbybadet. Eftersom marken lutar behöver det grävas och schaktas en del och sedan rullas färdigt gräs ut. Det måste få rota sig innan planen kan tas i bruk, vilket tar flera veckor. Planen ska också hägnas in med staket.

Annons
Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

– Det är en ganska stor satsning vi gör, som egentligen bottnar i hyresuppgörelsen där det bestämdes att 150 kronor per hyresgäst ska gå till utemiljön, säger Peter Gustavsson.

Men dessa öronmärkta pengar täcker bara en del av investeringen på mer än 100 000 kronor.

– Vi skjuter till resten, för vi värnar om de boendes möjligheter till spontanidrott och det är många som gillar att spela fotboll i området, säger Peter Gustavsson.

Läs ocksåIngelas jobb: se till att färre förlorar sina hemEn kvinna med ljust hår står utomhus. I bakgrunden syns hyreshus.

Initiativet välkomnas av Johanna Edenblad, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen och den som förmedlat kontakt mellan ungdomarna och deras hyresvärd. Hon och Kristina Selvin, Hyresgästföreningens ordförande i Mjölby, hoppas att fotbollsplanen inte bara ska skapa möjlighet till lek och motion utan även fungera som ett integrationsprojekt.

Annons

– Vi hoppas att det blir ett ställe för alla som bor här att mötas på, säger Johanna Edenblad.

– Det är kul att det händer något och att värden lyssnar på hyresgästerna, tycker Kristina Selvin.

En invigning av den nya fotbollsplanen planeras till någon gång under hösten. Den gamla kommer att tas bort.

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Batteridrivet luciatåg fixade julstämning i Mjölbys bostadsområden Corona skapar dålig stämning - då säger värden till på skarpen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.