Annons

Ny rapport: Rekordmånga unga vuxna blir kvar hemma

Nyheter Aldrig tidigare har så många unga bott kvar hemma trots att de vill bo på annat sätt. 238 000 unga vuxna är ofrivilligt hemmaboende. De flesta är unga män.
Hugo Bellem Westin bor kvar hemma samtidigt som han köar för att få en studentbostad i Stockholm.
Foto: Ida Karlsson
Hugo Bellem Westin bor kvar hemma samtidigt som han köar för att få en studentbostad i Stockholm.

Mer än var fjärde person mellan 20 och 27 år bor kvar hos föräldrarna visar Hyresgästföreningens undersökning Unga vuxnas boende som genomförs vartannat år. Det är den högsta nivån som uppmätts sedan den första undersökningen gjordes 1997.

I dag är det 238 000 unga vuxna som bor hemma men som skulle vilja flytta. Många är arbetslösa eller studenter i storstadsområden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi är inte förvånade över den siffran, tyvärr är det så det ser ut i dag. Det tragiska är att det har sett ut så länge. Det verkar finnas en ovilja bland politiker att ta ett helhetsgrepp om bostadsbristen, säger Emma Ringqvist, från nätverket Jag vill ha bostad nu.

Ola Palmgren från Hyresgästföreningen menar att det här får stora konsekvenser för unga.

– Många kan inte ta den utbildning de vill eller tvekar inför att skaffa familj. Det handlar om en inskränkning av ungas frihet, trygghet och livschanser.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

21-årige Hugo Bellem Westin bor kvar hemma samtidigt som han köar för att få en studentbostad. Hem & Hyra träffar honom utanför KTH i Stockholm.

Annons

– Jag skulle gärna flytta om jag hittade en lägenhet med rimlig hyra, inte för långt från skolan. Du blir inte lika självständig om du inte flyttar hemifrån.

En hyra på 4 500 kronor skulle han ha råd med – men inte mer.

Läs ocksåKristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"Kristin Westlund, 28 år, förtroendevald i Hyresgästföreningen i Karlskrona.

– Som student har man begränsat med pengar och det kan vara svårt att hinna jobba extra.

Något som bör förändras för att underlätta för unga studenter är hur CSN-lånen är utformade. Det säger Linda Jonsson som är moderat debattör och som arbetar som analytiker på bygg- och fastighetsbolaget Veidekke.

– Det borde vara möjligt att ta större CSN-lån om man studerar i en kommun med högre boendekostnader till exempel.

Hon menar att den enklaste vägen till en bostad är att ha ett jobb.

Annons

– Som arbetslös 22-åring kan man inte förvänta sig att samhället ska ordna en bostad åt en.

Hon anser också att det behövs marknadsmässiga hyror för att unga ska kunna ta sig in på hyresrättsmarknaden. Ola Palmgren menar i stället att staten måste gå in med pengar för att se till att det byggs hyresrätter med rimliga hyror.

– Bostadsbidragen borde också bli tillgängliga för unga. På kort sikt borde det införas en bostadsgaranti som ger unga företräde i bostadskön.

 

Fakta: Ofrivilligt hemmaboende

Över 280 000 unga vuxna är hemmaboende, av dem vill 85 procent flytta.

Antalet ofrivilligt hemmaboende är i år större än någonsin tidigare, sedan undersökningarna om unga vuxnas boende startade 1997.

Hyresgästföreningen har genomfört en enkätundersökning där nästan 4 300 svar samlats in från unga i åldrarna 20 till 27 år.

Källa: Hyresgästföreningens undersökning Unga vuxnas boende 2017

Läs också Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.