HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny värd satsar på mindre orter

Jönköping Alvesta, Sävsjö, Eksjö, Nässjö och Älmhult. Det är orter där nystartade Arkadia bostad satsar på att bygga nya hyreshus. Målet är att inom fem år bygga 5 000 nya lägenheter på flera mindre orter runt om i landet.
Foto: Arkadia / Riksbyggen
I Alvesta bygger Arkadia bostad 56 lägenheter.

I slutet av förra året startade banken SEB en ny fastighetsfond med namnet Arkadia bostad. Tanken är att tillsammans med Riksbyggen och Hemhagen Fastigheter bygga nya hyreslägenheter till låga kostnader och i kommuner utanför storstadsregionerna. Först ut i satsningen är fem orter i Småland.

̵̶  Det har byggts så mycket i storstäderna men efterfrågan finns faktiskt i hela landet. Alvesta är det första projektet som kommer i gång, följt av Sävsjö, Eksjö, Älmhult och Nässjö, säger Rikard Koski, förhandlare hos Riksbyggen, som ska förvalta de nya hyreshusen.

Läs ocksåDyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"Jack Karlsson sitter vid köksbordet och ser bekymrad ut med ett papper i handen.

I Alvesta handlar det om 56 lägenheter vid Taggvägen där de första ska stå klara för inflyttning i november i år. Sedan väntar 48 lägenheter vid Sturevallen i Sävsjö, 56 i Eksjö och 28 i Nässjö. Hur det blir i Älmhult är ännu inte klart. Men fler orter är på gång och för närvarande finns klara bygglov för över 1 000 lägenheter.

Tommy Kjellén är fastighetschef på Arkadia-Riksbyggen.

Målet för de närmaste två åren är att bygga 2 500 lägenheter och ytterligare lika många inom fem år. Enligt Riksbyggen kan det bli spadtag på omkring 80 orter runt om i landet.

— Om orten har en låg arbetslöshet och en stabil tillväxt, behöver inte vara stor, då börjar det bli intressant. Det behöver inte vara någon stor ort, utan det är tillväxten som är viktig, säger Tommy Kjellén, fastighetschef på Arkadia-Riksbyggen.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

Men att bygga nya bostäder på mindre orter är en utmaning. Investeringskostnaden har ofta stoppat projekt där kalkylen inte gått ihop. Men Arkadia säger sig ha hittat ett koncept som ska göra det möjligt.

Rikard Koski.

— I de här kommunerna finns ofta tillgänglig och detaljplanerad mark centralt, där vi snabbt kan påbörja byggnation. Vi har ett bra koncepthus i trä och en rationell byggprocess som gör att vi kan hålla nere kostnaderna, förklarar Tommy Kjellén.

Med investeringsstöd och presumtionshyror landar hyran för en etta på omkring 5 000 kronor i månaden och strax under 9 000 kronor för en trea.

Läs ocksåMathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse

— Jag tror definitivt det finns en efterfrågan. Bostäder som är anpassade till äldre eller yngre, antingen man ska hitta sitt första boende till en rimlig kostnad, eller sälja sitt hus och flytta till något mindre men inte betala för mycket, säger Rikard Koski.

Läs också Mitthem rensar portföljen - ytterligare fastighet till salu Stora brister i nya hyresrätter - 108 badrum måste renoveras

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.