HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya ägardirektiv för Österlenhem

Tomelilla ​Det behövs fler bostadsrätter i Tomelilla. Det menar den borgerliga kommunledningen. Tanken är att det kommunala bostadsbolaget Österlenhem i framtiden ska bygga bostadsrätter och kooperativa hyresrätter. Några vanliga hyresrätter ska bolaget däremot inte bygga.
− Tittar man på beståndet i Tomelilla så finns här gott om hyresrätter men väldigt lite bostadsrätter. Och våra undersökningar visar att många av fyrtiotalisterna som i dag bor i villa vill köpa en lägenhet när de flyttar till ett enklare boende. Sedan är det en ideologisk fråga också. Det är ingen hemlighet, säger Kristina Jönsson, moderat kommunalråd i Tomelilla.
 
Österlenhem har under många år kämpat med dålig ekonomi och tomma lägenheter. Men trenden har vänt.
 
− Just nu är allting uthyrt och vi har kö, säger vd Pehr Carlberg.
 
Han är fundersam över vad de nya ägardirektiven innebär för Österlenhems del.
 
− Vi har förklarat för ägarna att vi inte kan förvalta bostadsrätter. Vi kan möjligen bygga och sälja av.
 
Roland Krantz, ordförande för Hyresgästföreningen Österlen, är tveksam till planerna.
 
− Att bygga bostadsrätter är en sak, bara de inte säljer ut allmännyttan, det är den stora faran. Men rent generellt är det vara felaktigt att ett kommunalt bolag bygger bostadsrätter i stället för hyresrätter, säger han.

Läs också Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Få skyddsrum i nya stadsdelar Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.