Annons

Nya Byn räddas av uppskrivningar igen

Dalarna Nya Byn har lämnat in sin årsredovisning för förra året. Resultatet efter finansiella poster blev en förlust på en halv miljon kronor. Värdet på fastigheterna har återigen skrivits upp, denna gång med 97 miljoner kronor. "Det saknar substans", kommenterar en ekonom som Hem & Hyra bett läsa årsredovisningen.
Foto: Lena Mattsson
Nya Byn Krylbo AB gjorde en förlust på en halv miljon kronor i fjol.

Historien upprepar sig när man läser Nya Byn Krylbos årsredovisning för ifjol. Ännu ett år har uppskrivningar av fastigheterna använts på ett sätt som gynnar bokföringen och räddar företaget från kollaps.

När Nya Byn köpte fastigheterna med 700 lägenheter i Krylbo och Karlbo var anskaffningsvärdet 47 miljoner kronor. I årsredovisningen för 2016 anges värdet till 190 miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I årsredovisningen kan man också se att uppskrivningen är större än det egna kapitalet, vilket i kombination med de senaste årens resultat antyder att företaget är satt under mycket stark press. Nya Byn är nu helt beroende av att de kommande åren blir mycket framgångsrika med hög uthyrningsgrad och god lönsamhet. Annars är inte konkurshotet långt borta.

Annons

Den ekonom Hem & Hyra talat med och som läst Nya Byns siffror för 2016 menar att det saknas substans i årsredovisningen och därmed i företaget. Ekonomen menar att revisorn borde reserverat sig mot uppskrivningarna och riktat kritik mot hur företaget skötts precis som gjordes i årsredovisningen för 2015. Läs mer om det här.

I förvaltningsberättelsen skriver Nya Byn att de genomgått en ”turbulent och kostsam process” men att man i dag driver ”en stabil och lönsam verksamhet”. Man ska från och med nu fokusera på underhåll av fastigheterna och på att öka hyresgästernas ”nöjdhet” med sitt boende och sin hyresvärd.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

I ett mail till Hem & Hyra skriver Nya Byns vd Christian Kirkman-Möller att Nya Byn kommer att infria de åtaganden om att betala tillbaka skulder som man gjort och att refinansieringen nu är fullständig.

Annons

 

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.