HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nya Byn räddas av uppskrivningar igen

Dalarna Nya Byn har lämnat in sin årsredovisning för förra året. Resultatet efter finansiella poster blev en förlust på en halv miljon kronor. Värdet på fastigheterna har återigen skrivits upp, denna gång med 97 miljoner kronor. "Det saknar substans", kommenterar en ekonom som Hem & Hyra bett läsa årsredovisningen.
Foto: Lena Mattsson
Nya Byn Krylbo AB gjorde en förlust på en halv miljon kronor i fjol.

Historien upprepar sig när man läser Nya Byn Krylbos årsredovisning för ifjol. Ännu ett år har uppskrivningar av fastigheterna använts på ett sätt som gynnar bokföringen och räddar företaget från kollaps.

När Nya Byn köpte fastigheterna med 700 lägenheter i Krylbo och Karlbo var anskaffningsvärdet 47 miljoner kronor. I årsredovisningen för 2016 anges värdet till 190 miljoner kronor.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

I årsredovisningen kan man också se att uppskrivningen är större än det egna kapitalet, vilket i kombination med de senaste årens resultat antyder att företaget är satt under mycket stark press. Nya Byn är nu helt beroende av att de kommande åren blir mycket framgångsrika med hög uthyrningsgrad och god lönsamhet. Annars är inte konkurshotet långt borta.

Annons

Den ekonom Hem & Hyra talat med och som läst Nya Byns siffror för 2016 menar att det saknas substans i årsredovisningen och därmed i företaget. Ekonomen menar att revisorn borde reserverat sig mot uppskrivningarna och riktat kritik mot hur företaget skötts precis som gjordes i årsredovisningen för 2015. Läs mer om det här.

I förvaltningsberättelsen skriver Nya Byn att de genomgått en ”turbulent och kostsam process” men att man i dag driver ”en stabil och lönsam verksamhet”. Man ska från och med nu fokusera på underhåll av fastigheterna och på att öka hyresgästernas ”nöjdhet” med sitt boende och sin hyresvärd.

Läs ocksåFastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärerEn man i 50-årsåldern sittandes i en soffa.

I ett mail till Hem & Hyra skriver Nya Byns vd Christian Kirkman-Möller att Nya Byn kommer att infria de åtaganden om att betala tillbaka skulder som man gjort och att refinansieringen nu är fullständig.

Annons

 

Läs också ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.