Annons

Nya hyror i Sölvesborg till slut

Sölvesborg Hyresförhandlingarna strandade i början av december och landade på Hyresmarknadskommitténs, HMK, bord. Därmed brukar beslutet om hyresnivån ligga bortom de lokala parternas inflytande, men den här gången återremitterade HMK ärendet för att förhandlingarna skulle återupptas lokalt.

​— De tyckte inte att vi uttömt förhandlingsmöjligheterna och bevisligen hade vi inte det eftersom vi kunde komma överens, säger Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Persson.

Hyreshöjningen blir i snitt 2,7 procent, en nivå som framför allt beror på räntorna och ökade uppvärmningskostnader. Eftersom hyresgästerna betalade den gamla hyran i januari och februari kommer höjningen för dessa månader att tas ut retroaktivt. Det innebär att på hyresavierna för resten av året kommer hyran att vara 3,24 procent högre. Hyresavierna för mars är på väg till hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sölvesborgshems yrkande inför förhandlingarna var 4,68 procent, men efter att parterna sett förhandlingsresultat från andra bostadsbolag kunde de enas om en betydligt lägre nivå.

— Nöjd är man ju inte riktigt om man inte får det man begär, men ser man till utfallet i landet får vi vara nöjda, säger Lars Björklund, vd för Sölvesborgshem.

Annons

— Jag tycker under omständigheterna att vi får vara nöjda. Att räntorna är som de är har vi inte kunnat göra något åt och vi har haft nytta av de rörliga räntorna tidigare, säger Magnus Persson.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Lars Björklund hade förstås gärna tagit ut en högre hyra, Sölvesborgshem har gamla fastigheter och behöver göra mycket underhåll.

— Jag hoppas att det här inte går ut över hyresgästerna, långsiktiga investeringar får skjutas på framtiden. Men vi kan nog upprätthålla servicenivån, säger han.

Annons

Han ser ändå med tillförsikt på det kommande året.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”
Fakta: Hyreshöjningar i Blekinge

​ 
Ronnebyhus: 2,2 procent
Karlshamnsbostäder 2,2 procent
Karlskronahem: 1,5 procent
Olofströmshus: 2 procent
Sölvesborgshem: 2,7 procent

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.