Annons

Nya hyror på gång – Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland

Färgelanda Valbohem i Färgelanda vill höja hyran med 4 procent. Det är regionens högsta yrkande hittills. "Oacceptabelt", säger Hyresgästföreningen. "Nödvändigt för att klara underhållet", säger bolaget.
Hyresgästföreningens förhandlare Murat Solmaz och Valbohems vd Hans Sprung möts snart vid förhandlingsbordet.
Foto: Nils-Olof Larsson/Privat
Hyresgästföreningens förhandlare Murat Solmaz och Valbohems vd Hans Sprung möts snart vid förhandlingsbordet.

Hyresförhandlingarna inför 2022 har dragit igång och Hem & Hyra listar alla yrkanden som kommer in. Hittills står Färgelandas kommunala bostadsbolag Valbohem för högst yrkande av de västsvenska värdarna.

Bolaget vill höja hyran med i genomsnitt 4 procent för sina knappt 600 lägenheter. För den som bor i en normalstor tvåa blir det en höjning med 193 kronor. Men det kan inte Hyresgästföreningen acceptera.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är ett högt yrkande givet bolagets ekonomiska förutsättningar. Nu ska vi granska bolagets bud mer i detalj för att försöka nå en bra uppgörelse för hyresgästerna, säger förhandlaren Murat Solmaz.

Men Valbohems vd Hans Sprung menar att höjningen är nödvändig för att klara underhållsbehovet.

Vad är det för underhåll som behöver göras?

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

– Oj, det är väldigt brett. Allt ifrån tak till fasader. En del projekt har vi redan genomfört men mycket återstår.

Annons

Hur ser du på att ert yrkande är högst?

– Jag kan inte bedöma hur det ser ut i andra bolag och kan därför inte jämföra oss med dem. Jag kan bara se till hur våra behov ser ut.

Läs ocksåRekordhöjning i Färgelanda – Förhandlaren: "Hård smäll för hyresgästerna"Roshan Yigit, förhandlare på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Coronapandemin har påverkat mångas privatekonomi negativt. Hur har ni vägt in det i ert yrkande?

– Det finns väl med hela tiden. Men, som sagt, vi måste se till de underhållsbehov vi har, säger Hans Sprung.

Onsdagen den 8:e december ska Valbohem och Hyresgästföreningen mötas vid förhandlingsbordet. Valbohem vill att den nya, höjda, hyran ska gälla från den första januari 2022.

Annons

En uppdaterad lista på alla hyresyrkanden som kommit in från västsvenska hyresvärdar hittar du här:

Här är värdarna som höja hyran i Västra Götaland 2022

 

Läs också Landets högsta hyreshöjning hos Brigitta - kolla listan över årets värstinghöjningar Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering Ingemar drömmer om en lägenhet på Röva

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.