Annons

Nya krav ger rekordmånga sommarjobb hos hyresvärden

Linköping Stångåstaden kräver att deras entreprenörer tar in sommarjobbare. Det har lett till att rekordmånga unga Linköpingsbor ägnar sommarlovet åt att arbeta i bolagets områden.
Foto: Jenny Knutsson
Ala Sulaiman sommarjobbar hos Green landscaping, en av Stångåstadens entreprenörer.

En av de som fått sommarjobb är Ala Sulaiman. Han bor i Ryd, men arbetar i Valla under fyra veckor.

– Egentligen var tanken att man skulle arbeta där man bor, men det behövdes folk så jag hamnade här i stället, säger Ala Sulaiman, som tycker att det är helt okej.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Medan många av hans vänner solar, badar och umgås så klipper Ala Sulaiman gräs och häckar, rensar ogräs och plockar skräp.

– Det finns något att göra hela tiden.

Detta är första gången som han sommarjobbar.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Jag vill göra något med mitt sommarlov som jag kan tjäna på senare och inte slösa bort det på att sova och slöa, säger han.

Annons

Till hösten fortsätter Ala Sulaiman att läsa det ekonomiska programmet på gymnasiet. Han har bara ett år kvar till studenten. Sedan är det dags att ge sig ut i arbetslivet och han räknar med att då ha nytta av sitt sommarjobb, även om det inte är fastighetsskötsel han vill jobba med i framtiden.

I år har sammanlagt ett 40-tal ungdomar fått sommarjobb hos Stångåstaden och de entreprenörer som bolaget anlitar för yttre och inre skötsel.

Läs ocksåSommarjobbade hos hyresvärden: "Man får en bild av vuxenlivet"Hoppsan! Alen Jusić har fått olja på sig.

– Det är fler än någonsin och nästan dubbelt så många som i fjol, säger Malin Wettre som är HR-chef, det vill säga personalchef, på Stångåstaden.

Bakgrunden är bland annat att bolaget numera redan vid upphandling av tjänster kräver att entreprenörerna ska anställa unga sommarjobbare. Rekryteringen skedde under våren med bland annat audition där de sökande fick presentera sig.

– Vi håller i intervjuerna tillsammans med entreprenörerna och ordnar en introduktion för samtliga sommarjobbare, säger Malin Wettre.

Annons

Timlön betalas ut enligt avtal och varierar beroende på ålder.

– Den ligger på ungefär 100 kronor i timmen, säger Malin Wettre.

Ala Sulaiman uppskattar att hyresvärden drar ett strå till stacken för att motverka arbetslösheten bland unga.

– Den är skyhög där jag bor. Det är många som har potential men som aldrig får chansen. Nu är vi några som får det i alla fall, säger han.

Läs också Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga" Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.