HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nya lägenheter i ”De dödas hus” kan stoppas

Nyheter Tjänstemännen sätter ner foten. Värdens planer på att bygga fler lägenheter i ”De dödas hus” ser ut att grusas. Nu ber han Stockholms högsta byggpolitiker om ett ingripande.
Foto: Christoffer Röstlund Jonsson
"De dödas hus". Här har värden låtit avlidna människors namn stå kvar på dörrarna i åratal.

Man vill bygga två nya våningar ovanpå den gamla hyresfastigheten. Och ett helt nytt hus på innergården. Allt tyder på att det här ska bli företagslägenheter med skyhöga månadskostnader – inget för vanliga Svenssons.

Men nu verkar det som att stadsbyggnadskontoret säger nej. Det avslöjas i ett bedjande brev som fastighetsägaren skickat till M-toppen Joakim Larsson.

Läs ocksåBakslag för hyresgäst i omtalad hyrestvist – får betala 1,4 miljonersibyllegatan

– Stadsbyggnadskontoret tycker helt enkelt inte om det, det blir inte alls bra. De vill stoppa de nya våningarna helt, bekräftar en initierad källa för Hem & Hyra.

Det handlar om ”De dödas hus”: en sliten fastighet på Sandhamnsgatan 58-62 i Stockholm. Adressen är exklusiv på Östermalm med Gärdet som närmsta granne. I april berättade Hem & Hyra om hur den privata värden Martin Josephson hyr ut en stor del av de 33 lägenheterna till företag. Via mellanhanden Stay in Sweden/Stay Sthlm kan han på så sätt tjäna hundratusentals kronor mer än på vanliga medborgare.

Döda människor på dörrarna

Fem människor som varit döda i åratal har stått kvar på adresstavlan i entrén och på företagslägenheternas dörrar, för att mörka verksamheten. En person gick bort redan 2013.

”De dödas hus” har samtidigt lidit av eftersatt underhåll och bristfälligt brandskydd.

Politikerna gillar Genua 1

Sedan mitten av 10-talet driver Martin Josephson och hans bolag KMJ fastighetsförvaltning ett projekt om att få utöka Sandhamnsgatan 58-62 med 55 nybygga lägenheter: två våningar plus ett helt hus bredvid. Det har sålts in som hyresrätter i en stad som skriker av bostadsbrist. Politikerna har gett tumme upp till Genua 1, som projektet heter.

Annons

Men förmodligen blir även det här företagslägenheter med orimliga hyror, det är flera av Hem & Hyras väl insatta källor övertygade om. Martin Josephson har konsekvent i över en månad duckat att svara på Hem & Hyras frågor som Sandhamnsgatan 58-62.

Läs ocksåKommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

Efter vår granskning har Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i stadsbyggnadsnämnden krävt en utredning av frågan: har fastighetsägaren sålt in något på falska premisser, och lurat staden?

Ber M-toppen Larsson om hjälp

Stadsbyggnadskontoret är ännu inte klar med sin officiella hållning i om man bör tillåta nybyggnationerna. I bästa fall blir deras remissvar klart under juni. Men i ett mail som Martin Josephson skrivit till Moderaten Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd och högsta politiske ansvarig för byggfrågor i Stockholm, avslöjas att tjänstemännen nu vill sätta stopp för de extra våningarna.

– Och politikerna kommer att rösta efter stadsbyggnadskontorets svar, säger en källa med god insyn i det politiska styret.

Läs ocksåDet skulle bli nya hyresrätter - nu hyrs lägenheterna ut till företag

I mailet från den den 13 maj skriver Martin Josephson att stadsbyggnadskontoret har ”en oro för en prejudicerande effekt samt kulturmiljöfrågor”. Därför vill de stryka de nya våningarna helt.

Martin Josephson skriver till Joakim Larsson att:

”Utan påbyggnad riskerar hela projektet att gå i stöpet mot bakgrund av att kalkylen troligtvis inte längre håller men framförallt så går staden miste om ca 1250 kvm BTA eller 1000 kvm BOA som planeras till ca 20-25 hyresrätter.”

Annons

BTA är bruttoarea, och BOA är boyta.

Vill inte att det ”blåser upp i ansiktet”

Därför vill nu Martin Josephson att Joakim Larsson och de andra politikerna i byggnämnden som backar projektet, ska gripa in. Stadsbyggnadskontoret ska bli medvetna om att politikerna står bakom planen. Joakim Larsson och de andra politikerna bör berätta för tjänstemännen att det här är ett bra och viktigt projekt som bör genomföras i sin helhet. Skriver Martin Josephson.

Samtidigt vill han inte att Joakim Larsson ”sprider mailet vidare så att det blåser upp i ansiktet på vårt möte om ni förstår vad jag menar”.

Det finns inget diariefört svar från Joakim Larsson.

Hem & Hyra har sökt Martin Josephson. Stadsbyggnadskontoret säger att det inte finns så mycket att kommentera ännu då ärendet är under arbete. Tidigast i september kommer det att landa hos politikerna i byggnämnden för beslut.

Läs också Efter bordellrazzian: Så svarar värden om affärerna i huset Gjorde hyreshus till hotell i smyg: nu stoppas han av staden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.