HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nybyggt passivhus blev Christophers första egna hem

Kungsbacka Nu har hyresgästerna flyttat in i Ekstas nya passivhus i Kungsbacka. För Christopher Wiklund är den nybyggda lägenheten samtidigt hans första egna hem.

Genom köksfönstret lyser grannarnas sedumtak gröngult i sommarsolen. 22-årige Christopher Wiklund visar runt i tvårumslägenheten som är hans sedan någon månad tillbaka. Entrédörren skyddas av ett vindfång i glas för minskat värmespill. Strax innanför sitter en så kallad hemma-borta-knapp på väggen, där man enkelt stänger av lägenhetens lampor och elektroniska utrustning för att spara energi när man går hemifrån.

Christopher Wiklund trivs. Än mer eftersom det här är hans första egna hyreskontrakt. Tidigare bodde han hemma hos sin mamma i hennes lägenhet i Kolla.

Läs ocksåLennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet

– Men det är mycket bättre att bo här tycker jag, säger han.

Christophers lägenhet är en av 21 tvårumslägenheter i de tre hyreshus med hiss som Eksta låtit bygga på Rosengatan i Kungsbacka, i kvarteret Apelsinen. Husen är så kallade passivhus, vilket betyder att de är byggda för att vara så energisnåla som möjligt.

Bland annat är de försedda med gröna tak, där växtligheten isolerar och samlar dagvatten. Lägenheterna har vitvaror av högsta energiklass, snålspolande kranar och toaletter samt köksskåp förberedda för källsortering. All belysning utom vid spiskåpa och badrumsskåp är utrustad med ledlampor.

Läs ocksåViola och Anitha har bott ett halvt sekel på samma adress

Hyran för 57 kvadratmeter är 6 900 kronor i månaden. Vissa lägenheter är någon kvadratmeter mindre och kostar 6 700 kronor. Kostnader för vatten och hushållsel tillkommer.

Hemma hos Christopher Wiklund är väggarna än så länge ganska tomma. På den stora balkongen finns också gott om plats, liksom i kökets skåp och lådor. Men han tar det lugnt, och fyller på med husgeråd allt eftersom behov uppstår. Att skapa ett eget hem får lov att ta tid, resonerar han.

– Det är roligt att få inreda sin första lägenhet.

Läs ocksåKrav på höjda hyror i Kungsbacka
Läs också Anna surrar med grannarna Så säkras tryggheten när oron sprider sig i bostadsområdet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.