Annons

Nyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyror

Eslöv Hyresgästerna var sena med sju hyror, men får bo kvar efter ett ovanligt beslut. Att skulden är betald och hänsyn till barnen fick hyresnämnden att ogiltigförklara hyresvärdens uppsägning.
En tvådelad bild med en lila napp och en hand som håller en domarklubba över en bok med titeln "Hyreslagen".
Foto: W. carter/Gry Ellebjerg
Hyresnämnden beslutar att hyresgästerna får bo kvar - bland annat av hänsyn till de minderåriga barnen i hushållet.

Att hyran betalas in för sent eller inte alls är en av de vanligaste anledningarna till att ett hyreskontrakt sägs upp och brukar väga tungt när frågan prövas i rätten. Redan efter några dagars försening har hyresvärden rätt att säga upp kontraktet. Om hyresgästen inte går med på att flytta kan värden vända sig till hyresnämnden.

Betalade en månad för sent

Hyresgästerna i Eslöv betalade sju hyror för sent, mellan en knapp vecka och en månad efter utsatt tid. Den privata fastighetsägaren sade upp kvinnornas hyreskontrakt och vände sig till Hyresnämnden i Malmö för att få uppsägningen fastslagen. Men nu har hyresnämnden beslutat att de får bo kvar.

Dömdes för bedrägeri

Hyresgästerna själva har olika förklaringar till att de inte betalat hyrorna i tid. Det handlar inte om att de inte haft pengar eller struntat i att betala. Istället har de haft problem med sina bankkonton, och båda berättar hur banken spärrat dessa men att de nu har ett nytt, gemensamt konto. I ett fall spärrades ett konto efter en misstanke om att det använts i ett bedrägeri.

Tingsrättsbyggnaden i Lund
Tingsrätten i Lund.

En av hyresgästerna dömdes också både 2023 och 2024 av Lunds tingsrätt för bedrägerier efter att på nätet ha tagit betalt för barnkläder utan att skicka några plagg.

Annons

Hyresvärdens ombud menar att hyresgästernas förklaring låter som en efterhandskonstruktion, då de inte kan redogöra närmare för när de inte haft tillgång till sina bankkonton eller inte.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tar hänsyn till barnen

Men hyresnämnden väljer att gå på hyresgästernas linje och ogiltigförklarar uppsägningen. Visserligen handlar det om ”väsentliga förseningar” av hyresinbetalningarna, skriver rätten. Men numera är skulden reglerad.

En annan sak som rätten tagit med i bedömning är att det finns tre barn i hushållet. Ett föddes i år, och två har särskilda behov. Att hyresgästerna skulle bli av med kontraktet står inte i rimlig proportion till det som de gjort sig skyldiga till och är inte heller för deras barns bästa, skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Annons

Beslutet kan överklagas till Svea hovrätt senast 12 juni.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Fakta: Sen med hyran? Så återvinner du hyresrätten

Redan efter bara några dagars försening har din hyresvärd rätt att säga upp ditt hyreskontrakt. Värden kan då gå till Kronofogden och ansöka om avhysning, till tingsrätten eller till hyresnämnden för att få uppsägningen godkänd.

Du kan återvinna hyresrätten om du betalar inom tre veckor från att du tagit del av uppsägningen eller av Kronofogdens föreläggande.

Bäst är att alltid försöka betala hyran i tid. Även om du betalar din skuld riskerar du att bli uppsagd om du varit sen med hyran upprepade gånger.

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Om hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rätten 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.