Annons

”Inför ränteavdrag för hyresgäster”

Nyheter Inför ett ränteavdrag för hyresgäster. Det föreslår Hyresgästföreningen. En hyresgäst med 5 000 kronor i hyra skulle spara nästan 5 000 kronor per år på förslaget.​

​Villaägare och bostadsrättshavare får göra avdrag i deklarationen för sina räntekostnader. Något motsvarande avdrag finns inte för hyresgästerna. Och nu när räntebidragen till nyproduktion av hyresrätt tagits bort finns inte heller någon kompensation för boende i hyresrätt.

Annons
 
Detta är en orättvisa som måste rättas till, menar Hyresgästföreningen som nu kommer med ett nytt förslag om att även hyresgäster ska få göra ränteavdrag.
– Det enda rimliga är att hyresgäster får göra motsvarande skatteavdrag som övriga boende. Mellan 20-30 procent av hyran är räntekostnader, säger Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
– Av en hyra på 5 000 kronor (60 000 kr per år) är omkring tusen kronor räntekostnad. Genom ett schablonavdrag motsvarande 20 procent av hyran blir boendekostnaden för den här hyresgästen omkring 4 800 kronor lägre på ett år, säger Pär Svanberg som dock betonar att alla detaljer i förslaget ännu inte är klara. Siffrorna är därför ungefärliga.
 
Avdraget ska ske genom att en del av hyran betraktas som en räntekostnad som hyresgästen kan ta upp i deklarationen på samma sätt som villaägaren gör.
Nyligen kom rapporten ”Bostäder på marknadens villkor” där professorerna Stellan Lundström och Hans Lind föreslår att ränteavdragen helt tas bort för villaägare och bostadsrättshavare. På så sätt skulle man uppnå en bättre balans mellan upplåtelseformerna på bostadsmarknaden.
Men Pär Svanberg tror inte att det är någon bra lösning, även om han sympatiserar med försöket att nå rättvisare villkor för hyresgäster.
– Det är rätt tänkt men politiskt omöjligt att ta bort ränteavdraget. Därför föreslår vi att även hyresgästerna ska få göra ett sådant avdrag, säger han.
 
 

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.