HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Bostadsbristen är ett stort problem”

Nyheter Nio av tio svenskar anser att bostadsbristen i storstäderna är ett stort problem. Det visar en undersökning bland 500 svenskar.

Hyresgästföreningen har låtit marknadsundersökningsföretaget Sifo göra en undersökning om vilken uppfattning allmänheten har i olika bostadsfrågor. Undersökningen blir officiell först nästa vecka.
Att bostadsbristen i storstäderna anses vara ett stort problem råder de inga tvivel om. Nio av tio av de anser att det är ett mycket stort eller ganska stort problem. Kvinnor tycker i större utsträckning att det är ett problem än männen.
Även bostadsbristen i Sverige som helhet ser sju av tio svenskar som ett problem.

Just nu pågår en intensiv diskussion på tidningarnas debattsidor och på sociala medier om att införa marknadshyror. Redan i dag tycker över häften av svenskarna i hyresnivåerna i nyproduktion är för höga. Sju av tio tycker emellertid att nybyggda lägenheter ska vara något dyrare än andra lägenheter.
Däremot instämmer bara drygt var fjärde helt och hållet i att bostadsbristen hindrar långsiktig ekonomisk tillväxt i Sverige.

Läs ocksåHär slipper hyresgästerna hyreshöjning 2021

Den som trodde att bostadsfrågan mestadels diskuteras av branschfolk får tänka om. Mer än häften har på något vis diskuterat bostadspolitiska frågor den senaste månaden. Däremot är det bara sex procent som gjort något för att uppmärksamma bostadspolitiska frågor. 

– Många delar Hyresgästföreningens syn på hur bostadspolitiken borde vara, men få säger vad de tycker. Vi måste bli bättre på att få folk att agera, inte bara tänka i det tysta, säger Sofia Stenfeldt, PR-samordnare på Hyresgästföreningen.

Även när det gäller hur viktig boendefrågan är jämfört med andra frågor har Hyresgästföreningen en bit kvar. Målet är att den ska vara en av de fem viktigaste politiska områdena. Enligt undersökningen placerar sig frågan först på plats 13, när boende ska värderas jämfört med andra områden. 

Läs ocksåSå ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen
Läs också Första hyresuppgörelsen i pandemin: ”Vi vill hjälpa så mycket vi kan” Hyresgäster vann mot sin värd - därför får de dela på 400 000 kronor Corona tog Susannes inkomst - sen kom tunga beskedet från värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.