Annons

”Bostadsbristen är ett stort problem”

Nyheter Nio av tio svenskar anser att bostadsbristen i storstäderna är ett stort problem. Det visar en undersökning bland 500 svenskar.

Hyresgästföreningen har låtit marknadsundersökningsföretaget Sifo göra en undersökning om vilken uppfattning allmänheten har i olika bostadsfrågor. Undersökningen blir officiell först nästa vecka.
Att bostadsbristen i storstäderna anses vara ett stort problem råder de inga tvivel om. Nio av tio av de anser att det är ett mycket stort eller ganska stort problem. Kvinnor tycker i större utsträckning att det är ett problem än männen.
Även bostadsbristen i Sverige som helhet ser sju av tio svenskar som ett problem.

Just nu pågår en intensiv diskussion på tidningarnas debattsidor och på sociala medier om att införa marknadshyror. Redan i dag tycker över häften av svenskarna i hyresnivåerna i nyproduktion är för höga. Sju av tio tycker emellertid att nybyggda lägenheter ska vara något dyrare än andra lägenheter.
Däremot instämmer bara drygt var fjärde helt och hållet i att bostadsbristen hindrar långsiktig ekonomisk tillväxt i Sverige.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den som trodde att bostadsfrågan mestadels diskuteras av branschfolk får tänka om. Mer än häften har på något vis diskuterat bostadspolitiska frågor den senaste månaden. Däremot är det bara sex procent som gjort något för att uppmärksamma bostadspolitiska frågor. 

Annons

– Många delar Hyresgästföreningens syn på hur bostadspolitiken borde vara, men få säger vad de tycker. Vi måste bli bättre på att få folk att agera, inte bara tänka i det tysta, säger Sofia Stenfeldt, PR-samordnare på Hyresgästföreningen.

Även när det gäller hur viktig boendefrågan är jämfört med andra frågor har Hyresgästföreningen en bit kvar. Målet är att den ska vara en av de fem viktigaste politiska områdena. Enligt undersökningen placerar sig frågan först på plats 13, när boende ska värderas jämfört med andra områden. 

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.