HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytt rivningsbeslut för Bananhuset

Täby Täby kommunfullmäktige tog om beslutet gällande Bananhuset, efter att kommunstyrelsens beslut överklagats. Det blev mötets enda debatt, som slutade i en rivning.
Foto: Cecilia Landmark
Stationsvägen 6 A-E i Täby fick sin dom i kommunfullmäktige. Huset ska rivas.

Hyresgästerna samlade i helgen in 450 namnunderskrifter för att bevara byggnaderna i Västra Roslags Näsby. Bananhuset, Stationshusen och Gamla elverket beskrivs som embryot till dagens Täby och bör därför bevaras.

Annica Gryhed (S) inledde debatten i kommunfullmäktige.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

– Gott och bra att frågan kommer hit till fullmäktige, det är en fråga med viss principiell vikt. Fastigheten Blåklinten, känd som Bananhuset, bär på mycket av Täbys historia. Det kan också beskrivas som sista kommunala hyreshuset, med 34 hyresrätter. Det är en sällsynt bostadsform i kommunen. Detta gör det svårt för kommunen att ta sitt bostadsförsörjningsansvar, sa hon och yrkade på återremiss.

Hon pekade på den antikvariska utredning som anser att huset har ett högt kulturhistoriskt värde och påminde om att det tidigare funnits en politisk samsyn i frågan. 

Hans Ahlgren (L) höll inledningsvis med, men drog en annan slutsats.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

– Liberalerna hade gärna bevarat Blåklinten. Byggnaderna har ett högt kulturhistoriskt värde och så var det bestämt och kommunicerat hösten 2012. Men nya fakta har tillkommit. Huset är i dåligt skick och kostar 40 miljoner att renovera. Verkligheten landar i att huset måste rivas.

Janne Boman (S) kontrade.

– Det är en märklig situation, vi har varit helt överens över partigränserna att vi skulle bevara Bananen, Kommunhuset och Gamla elcentralen. Helt plötsligt säger fastighetskontoret att det ska rivas. Vet inte ena handen vad den andra gör i kommunen? Jag vill se en konsekvensbeskrivning, vad ska hända på den platsen och hur vi ska se till att hjälpa dem som bor i här. 

Läs ocksåSlussvaktarens hyresbostad rivs när ny sluss ska byggasBildkollage med slussvakt från år 1920, kanalinspektörsbostaden, Roger Magnusson

Annica Nordgren (C) beklagade  att en rivning är nödvändig.

– Från hela alliansen tycker vi det här är jättetråkigt. Vi har ställt väldigt många frågor och försökt få klarhet i om man kunde bevara det. Men det gör faktiskt inte det. Med lite sorg i hjärtat fick vi acceptera det. Nya fakta, låt oss se vad det kan behövas här. 

Janne Boman (S) fick tillfälle att svara.

– Om vi måste riva, låt oss bygga kommunala hyresrätter! Tipset är gratis.

– Det var flott, kommenterade fullmäktiges ordförande Claes Gillberg. 

Så beslutade fullmäktige att fastigheten Blåklinten ska rivas, under förutsättning att rivningslov beviljas. Sverigedemokraterna deltog inte i beslutet, medan Socialdemokraterna reserverade sig.

Läs också Handelsträdgården rivs i höst – 300 bostäder ska byggas på tomten Bildspecial: Från handelsträdgård till slumboende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.