Annons

Nytt vite för gamla fel i Uddevalla

Uddevalla Det har gått tre år sedan hyresnämnden beslutade att fel ska åtgärdas i tre lägenheter i Lane Ryr. Ändå är felen kvar. Nu hotas värden av vite på 40 000 kronor.

I november 2011 tog fastighetsägaren Peter Mahony plats på Hem & Hyras Svarta lista. Hyresnämnden fattade då beslut om åtgärdsföreläggande kring tre lägenheter i fastigheten som ligger i Lane Ryr utanför Uddevalla. Det gällde bland annat målning av köksluckor, rensning av hängrännor och reparation av fläktsystemet.

Men trots ytterligare beslut i hyresnämnden 2012 och hot om vite (böter) på 20 000 kronor har fortfarande i stort sett ingenting hänt. Hyresgästföreningens jurist Lena Walther vände sig åter till hyresnämnden och fick ett nytt beslut om åtgärdsföreläggande i går.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De flesta punkter gäller samma saker som var aktuella redan för tre år sedan. Nämnden skärpte tonen med ett högre vitesbelopp. Fixar inte värden felen senast 15 december kan vite på 40 000 dömas ut.
– Att värdar struntar i åtgärder när det finns hot om vite är ovanligt, jag har aldrig varit med om det. Det är svårt att säga om det högre beloppet gör någon skillnad, men det blir spännande att se om något händer, säger Lena Walther.

Annons

Det allvarligaste felet från första beslutet, fläktar som kunde utgöra brandfara, är åtgärdat. Men Lena Walther har fått indikationer på att funktionen försämrats igen.
– Det får jag ta upp nästa gång.

Hyresgästföreningen har tidigare sökt men fått avslag på en ansökan om tvångsförvaltning. Lena Walther överväger en ny ansökan om inget händer.
– Men det är nog för tidigt än, bristerna är inte tillräckligt allvarliga för att utgöra grund för tvångsförvaltning i dag, säger hon.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Hyresfastigheten i Lane Ryr bytte ägare i augusti 2013. Ny ägare är Nicsar AB, som styrs av Nick Mahony. Han är son till förre ägaren Peter Mahony och har tidigare ansvarat för förvaltningen på uppdrag av sin far.
Ingen från Nicsar var med under hyresnämndens sammanträde och bolaget har inte heller skickat in någon förklaring till varför bristerna är kvar innan mötet.

Annons

Hem & Hyra har inte lyckats nå Nick Mahony under dagen.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Fakta: Turerna kring Lane Ryrs Hogane

November 2011: hyresnämnden beslutar att fastighetsägaren Peter Mahony måste åtgärda fläktar, tapeter, köksluckor med mera i tre lägenheter. Åtgärdsföreläggandet gör att värden hamnar på Hem & Hyras svarta lista.

Oktober 2012: nytt beslut i hyresnämnden. Åtgärdsföreläggandet kopplas nu till ett vite på 20 000 kronor, som kan dömas ut om felen kvarstår efter 15 december.

Augusti 2013: hyresfastigheten byter ägare. Nick Mahony, som tidigare varit förvaltare åt sin far Peter Mahony, tog över ägandet via bolaget Nicsar AB.

September 2014: nästan alla fel kvarstår. Några nya har tillkommit. Hyresnämnden fattar nytt beslut om åtgärdsföreläggande. Om felen är kvar efter 15 december 2014 hotar ett högre vite, 40 000 kronor.

Det är hyresnämnden som ansvarar för processen kring att döma ut vitet. Pengarna går till staten.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.