Annons

Ohyra ger lägre hyra

Sundsvall ​Det kliar på kroppen varje morgon. Ali har drabbats av vägglöss. Enligt lag har han rätt till nedsatt hyra till dess de är borta - men bostadsbolagen tycks inte följa den paragrafen i hyreslagen.

​Vägglusen biter sig fast i landet. I Sundsvall är studentbostäderna i Nacksta särskilt utsatta. Mitthem har nu anställt en utrotningsexpert för att utrota krypen.

– Situationen är greppbar, men vi behöver hyresgästernas hjälp. De måste anmäla ohyran, särskilt de som flyttar ut, för att förhindra att de sprids vidare, säger saneraren Thommy Andersson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Och det är hyresgästerna också tvungna att göra enligt hyreslagen. Men i paragraf 17 framgår det även klart och tydligt att värden är skyldig att sänka hyran under den tid småkrypen huserar i bostaden.

Ersättningskravet gäller även kackerlackor, myror, tvestjärtar, pälsänger och mjölbaggar.

Annons

– Ja, så är det, bekräftar Hyresgästföreningens jurist Ingvar Hellentin. Och summan ska bedömas från fall till fall. Men så vitt jag vet har inte den delen av lagen blivit prövad ännu…

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

Mitthems förvaltare säger att  hyresgästen i vissa fall, vid allergiska reaktioner, fått ersättning för läkarbesök. Men aldrig lägre hyra.

– Vi tycker vi följt lagen, tycker man annorlunda kan man höra av sig till oss, säger Jens Säterberg.

Annons

Eller kanske till Hyresgästföreningen…

Läs ocksåLättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad"Tvådelad bild där det som syns är en hand som sätter nyckeln i ett lås på en lägenhetsdörr samt en lagbok.
Läs också Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.