Annons

Ökad insyn i Vätterhems bostadskö

Jönköping Vätterhem tänker göra sina lediga lägenheter publika och införa ett kösystem med poäng. I mars beräknas det nya bostadstorget vara klart samtidigt som ny webbplats lanseras.

Omkring 8 000 personer står i Vätterhems bostadskö och frågorna från dem som köar är relativt lika. Det handlar främst om var i kön man befinner sig, när det blir ens tur, hur länge man måste vänta.

– Det är frågor som är oerhört svåra att besvara. Svåraste frågan är om någon säger sig ha en kompis som fått lägenhet förra veckan och att han stått i kö 14 dagar. Jag kan inte svara på sådana frågor för jag kan inte prata om våra kunder på det sättet. Men jag brukar alltid kolla upp det som ligger bakom och uppgifterna stämmer sällan med verkligheten, berättar Raymond Paska, marknadschef hos Vätterhem, och fortsätter:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har känt att de här frågorna vill vi ge svar på och det vill vi göra i en öppen och transparant miljö och det kommer vi att kunna göra nu.

I korthet handlar det om att Vätterhem skapar ett bostadstorg, alla som köar får en egen sida och samlar på sig poäng för varje dag man står i kön. När en ledig lägenhet publiceras på torget går det att anmäla sitt intresse för lägenheten och även se vilken poäng den som står på femte plats har.

Annons

– Det är en etablerad teknik och ett beprövat upplägg. Däremot så måste vi ta beslut om köpoängen, hur befintliga hyresgäster ska premieras. Utgångspunkten i vårt arbete är att den som bott hos oss under lång period självklart ska premieras när den söker bostad. Hur vi ska göra det, är något vi ska ta beslut om under hösten, berättar Raymond Paska.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Den som saknar dator, eller som är osäker, hur ska den personen kunna ställa sig i er kö?

Alla kommer att få hjälp, antingen via våra områdeskontor eller via marknadsavdelningen. Vi har redan i dag kundterminaler på samtliga kontor och ska öka antalet eftersom vi räknar att fler vill komma in och titta på lediga objekt, säger Raymond Paska.

Annons

I februari, mars beräknas det nya kösystemet och bostadstorget tas i bruk. Den som står i kön i dag kommer att få sin tid omräknad till poäng. Bostadstorget blir en del av Vätterhems nya webbplats som lanseras samtidigt.

Läs ocksåHögsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad"Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

Vätterhem ägs av Jönköpings kommun och har drygt 8 300 lägenheter.

Läs också Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.