Annons

Ökad vinst för Ramunderstaden

Söderköping 2015 blev ett bra år för kommunägda Ramunderstaden. Vinsten ökade till 5,6 miljoner kronor, bland annat på grund av låga räntor och minskade underhållskostnader.

Söderköpings kommunala bostadsbolag redovisar ett förbättrat resultat för 2015. Vinsten ökade från 3,8 till 5,6 miljoner kronor jämfört med 2014. Orsaken är framförallt minskade kostnader i kombination med att bolagets 818 lägenheter i princip varit fullt uthyrda.

– Räntorna har varit oförskämt låga och sedan har vi haft en ganska mild vinter vilket gett oss lägre kostnader än vad vi budgeterat. Vi har även haft något färre numerär i personalen under en tid. Byggchefen, vd:n och en projektledare slutade under förra året, så det har inneburit ett glapp, förklarar Thomas Angström, som tillträdde som vd på Ramunderstaden i maj 2015.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Även underhållskostnaderna gick ned under förra året, från 17 till 14 miljoner kronor. Orsaken är ett minskat underhåll på fastigheter och lokaler, medan lägenhetsunderhållet utökades.

– Det handlar om att vi inte har hunnit med på grund av personalomsättningen. Är man några händer färre så får det effekt, säger Thomas Angström.

Annons

Av förra årets vinst har kommunen beslutat att ta ut 142 000 kronor från Ramunderstaden som utdelning.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

– Det är inga stora pengar i sammanhanget. Men för 2016 så har man beslutat att inte ta ut några pengar, utan de ska ligga kvar och jobba vidare i bolaget. Det tycker jag är positivt, säger Thomas Angström.

Under 2016 kommer nybyggnationen på Vikingavallen stå i fortsatt fokus. Den 1 juli ska de första 40 lägenheterna stå klara för inflyttning. Arbetet pågår nu för nästa etapp på 57 lägenheter och där olika husleverantörer håller på att utvärderas.

Annons

– Vi siktar på att upphandlingen av de två punkthusen ska vara klar i septemeber och att inflyttning kan ske ett år senare, hösten 2017, säger Thomas Angström.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs
Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge Byggstart för nya hyreshus i Söderköping

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.