Annons

Om konsten att slänga en julgran

Nyheter Tjugondag Knut ska granen ut. Men se upp, slänger du den på fel plats kan det leda till såväl böter som fängelse.​
För många svenskar är julgranen lika självklar som glögg och Kalle Anka. Men förutom att den drar in tusentals småkryp i lägenheten, som spindlar och bärfisar, finns det andra faror förknippade med den barriga växten. Inte minst när det är dags att göra sig av med den.
Att kasta ut granen från balkongen är inte att rekommendera. Det räknas som nedskräpning och kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.
Att slänga den i sopnedkastet är inte heller bra. Granen kan orsaka stopp i röret, med ilskna grannar som följd.
 
Så hur ska då en laglydig och ordningsam hyresgäst bära sig åt för att slänga sin gran?
– En del bostadsbolag har särskilda insamlingsdagar för granarna, andra vill att de samlas in som grovavfall i grovsoprummet, säger Patrizia Finessi som arbetar med miljöfrågor vid de kommunala bostadsbolagens organisation, Sabo.
– Det säkraste är att kontakta sin hyresvärd och ta reda på vad som gäller. Annars kan julgranen alltid lämnas till kommunens återvinningscentral, säger hon.
 

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt” Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik” Hon ser vad du slänger i soporna Du betalar det dyra sopslarvet - miljonbelopp varje år Badirkhan fick 800 kronor i sopböter för glömd kasse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.