Annons

Ord står mot ord i balkongstrid

Salem Tvång eller inte. Flera hyresgäster i Salem menar att Akelius tvingat dem att godkänna inglasning av balkongerna. Men Akelius hävdar att det är frivilligt.
Foto: Kenneth Samuelsson
De 720 balkongerna i Salem som ska renoveras har en ovanlig konstruktion där de inte sitter fast i väggen utan vilar på en liten betongklack som sitter på en betongpelare. En konstruktion som gör att de kan rasa.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Akelius ska renovera 720 balkonger i Salem som riskerar att rasa. Nu uppger flera hyresgäster att de blivit tvingade att skriva på ett avtal där de går med på inglasning och en hyreshöjning på 260 kronor i månaden. Två hyresgäster som vill vara anonyma säger att representanter från Akelius på ett informationsmöte sagt att de kommer att gå till hyresnämnden om inte alla godkänner inglasningen av balkongerna.

– De sade också att de kommer att få rätt i hyresnämnden och det tror jag också och därför sade jag ja till slut. Det känns ju påtvingat när de säger att de går till hyresnämnden om vi inte säger ja, säger en av hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Henrik Källåker, chef Akelius region Stockholm, som var med på mötet har en annan bild av vad som sades.

– Jag uppfattar det som att jag sade att vi har möjlighet att gå till hyresnämnden och driva ärendet, inte att vi skulle göra det. Det var i alla fall andemeningen i vad jag menade, säger han.

Annons

Henrik Källåker förklarar att han inför informationsmötet med hyresgästerna inte visste hur många som var intresserade av att glasa in sin balkong. Och hade en majoritet av hyresgästerna sagt ja till en inglasning är det inte omöjligt att Akelius skulle överväga att ta resten av hyresgästerna till hyresnämnden, menar han.

Läs också14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga"Tvådelad bild. Ena delen av bilden visar golvet på balkongen. Ett stort hål syns. Den andra delen visar byggnaden där Svea hovrätt håller till.

– Men när vi såg att bara 50 procent ville ha inglasning bestämde vi att bara de som ville ha inglasning skulle få det. Det har varit frivilligt.

Men de hyresgästerna som Hem & Hyra har pratat med håller inte med utan säger att de inte alls har fått någon information om att inglasningen skulle vara frivillig.

Annons

–  Jag ville inte ha en inglasad balkong alls men skrev på eftersom det ändå kändes som jag skulle tvingas gå med på det senare, säger en hyresgäst.

Läs ocksåStank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästernaEn kvinna utanför ett flerfamiljshus.
Läs också Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk" Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt Akelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.