HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ordförande kritiserar avstängning

Norrköping Den tidigare ordföranden i Norrköping slår tillbaka mot beslutet om avstängning. Hon anser att domen är för hård mot vad som faktiskt har inträffat.
Foto: Jakob Kindesjö
Den tidigare ordföranden i Norrköping kritiserar förbundets avstängning.

I onsdags kväll höll Hyresgästföreningen för Norrköping, Söderköping och Finspång sitt årsmöte. Men under mötet nämndes inget om att föreningens tidigare ordförande veckan före hade blivit avstängd av förbundsstyrelsen.

— Jag blev uppmanad att inte gå dit och att hålla det här för mig själv. Jag utmålas som en bandit, men ingen har pratat med mig om vad det är som har hänt, säger hon.

Läs ocksåOrdförande stängs av efter kortköp

I december förra året redovisade hon uttagen med det kontokort hon haft för Hyresgästföreningens räkning. Till kortet fanns två konton kopplade, ett för Norrköpingsföreningen på 5 000 kronor och ett för regionstyrelsen på 10 000 kronor.

— Jag redovisade allt som vanligt och lämnade in kvitton och betalade tillbaka alla de pengar som jag haft ute. Det var ingen som hade några synpunkter då, säger hon.

En månad senare fick hon veta att hon var under utredning för felaktiga kortköp och uppmanades att ta en timeout från alla uppdrag. Enligt Hyresgästföreningen hade hon gjort otillåtna kontantuttag och privata inköp.

Läs ocksåKrogbesökare duschas när hyresgäster badar

— Jag nekar inte till att jag använt kortet fel. Uttagen var för att skaffa en handkassa eftersom det här med att vi skulle bli en kontantfri region inte har funkat. Och jag har gjort några privata inköp när jag även handlat till föreningen, men allt har redovisats och betalats tillbaka utan någon uppmaning.

Enligt föreningen är grundproblemet att hon saknat mandat för att göra köpen med kortet. Något hon menar inte stämmer.

— Det har varit tydligt att jag haft det här kortet, det finns det protokoll på. Tanken har varit för småinköp, men ska jag ha beslut på att få köpa in fikabröd? Det här är saker som gått till föreningens verksamhet och inget som jag skott mig på.

Läs ocksåEfter hyresvärdens blunder: Ghassan får kraftigt sänkt hyra

Beskedet att förbundsstyrelsen stängt av henne från alla förtroendeuppdrag har tagit henne hårt. Det finns en möjlighet att överklaga beslutet, något som hon ännu inte tagit ställning till.

— Det känns inte som det handlar om sakfrågan utan om mig som person. Det största felet tycker jag är att jag är dömd utan att ha blivit hörd och straffet känns jävligt hårt.

Men Hyresgästföreningen dementerar att det skulle handla om en konflikt. Beslutet om avstängningen är utifrån föreningens regelverk, uppger förbundet.

— Vi har utrett det här ärendet och fattat beslut utifrån de regler och stadgar vi har i föreningen. I övrigt har vi inget mer att tillägga, säger Sofia Zouagui, pressekreterare på Hyresgästföreningen.

Läs också "Snart slår den i taket" - Så gammal är Ristos äldsta krukväxt Stängningen av regionens kontor väcker reaktioner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.