Annons

Ordförande stängs av efter kortköp

Norrköping Den tidigare ordföranden i Norrköping stängs av från alla sina uppdrag i Hyresgästföreningen. Detta efter att personen gjort otillåtna uttag med föreningens kontokort på cirka 20 000 kronor.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresgästföreningen stänger ned flera av sina kontor bland annat i Norrköping.

Det var i höstas som region Sydost upptäckte att den dåvarande ordföranden för Hyresgästföreningen i Norrköping, Söderköping och Finspång använt ett av föreningens kontokort på ett felaktigt sätt. Kontokortet var tänkt att användas under valrörelsen under förra året. Men den utredning som gjorts av ärendet visar på flera otillåtna uttag och inköp.

— Kortet har använts på ett felaktigt sätt. Vi får inte ta ut pengar med kortet, du måste kunna styrka inköp med kvitton. Kortet har använts både till valet och privata inköp. Det är klarlagt, säger Ulf Härstedt, regionrevisor i Sydost.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Föreningens utredning visar att kortet förutom otillåtna uttag av kontanter även använts för att betala bensin och mat. Sammanlagt ska det röra sig om utgifter på cirka 20 000 kronor.

Annons

— Grundproblemet är att det inte har funnits något mandat för att göra de här uttagen. Du måste ha delegation för att använda föreningens pengar och det har saknats, förklarar Björn Johansson, regionordförande i Sydost.

Ordföranden har redovisat kortköpen och inga pengar fattas för föreningen. Men personen, som varit aktiv i rörelsen under många år, blir nu av med samtliga uppdrag i Hyresgästföreningen, både i regionstyrelsen och lokalt i Norrköping.

Läs ocksåOrdförande kritiserar avstängning

I förra veckan beslutade förbundsstyrelsen om suspendering, vilket innebär att personen inte får ha något förtroendeuppdrag i föreningen i fem år framöver.

Annons

Läs även: Så svarar ordföranden om vad som inträffat

Fakta: Så säger stadgarna

§ 2.5 Suspendering av förtroendevald i Hyresgästföreningen: 

”Om särskilda skäl föreligger kan regionens styrelse besluta att medlem, inom regionens verksamhetsområde, för viss tid eller tills vidare inte får inneha förtroendeuppdrag inom hyresgästföreningen eller ha uppdrag i sådan lokal verksamhet som avses i § 4 sista stycket. Regionstyrelsen äger inte rätt att suspendera region- eller förbundsstyrelseledamot. Beslut om suspendering kan av den suspenderade överklagas till förbundsstyrelsen inom en månad från det att denne fick del av beslutet. 6 Förbundsstyrelsen kan besluta att suspendera medlemmar i samtliga regioner samt förbundsstyrelsen från förtroendeuppdrag.”

Läs också Lägenheten var fylld med skräp – nu krävs hyresgästen på 120 000 kronor Ny satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna" Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Inger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdes

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.