HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Örebro bygger mest

Örebro Sju av tio nya lägenheter i Örebro län byggs i Örebro kommun. I Degerfors och Ljusnarsberg byggs det ingenting alls.
Foto: Anna Rytterbrant
I Örebro bedöms bostadsbristen vara bortbyggd till år 2020. Då ska nära 2 000 nya lägenheter stå klara enligt planerna. Foto: ANNA RYTTERBRANT

Boverket har med hjälp av länsstyrelserna tagit reda på hur bostadsmarknaden ser ut i dag och hur den väntas se ut om fem år.
Balansen mellan tillgång och efterfrågan i de olika kommunerna beräknas utifrån aktuella fakta, planläge, projekteringar och marknadsförutsättningar.

Undersökningen visar att bostadsbristen i Sverige fortsätter att öka. Fyra av fem svenskar bor i dag i kommuner med underskott på lägenheter och hus. Framför allt är behovet stort av fler små och billiga lägenheter.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

I Örebro län är det stor skillnad mellan de olika kommunerna. Sju länskommuner har underskott på bostäder medan två har överskott. På tre ställen är det balans mellan tillgång och efterfrågan.

Hetast är marknaden i snabbt växande regionhuvudstaden Örebro. Där planeras det för nästan 2 000 nya lägenheter i flerbostadshus under 2015 och 2016. Dessutom byggs det cirka 430 småhus. På det sättet bedöms bostadsbristen vara bortbyggd till år 2020.

I Ljusnarsberg är temperaturen desto svalare. Länets minsta kommun med inte ens 5 000 invånare står i dag med tomma bostäder och några nybyggen ser det inte ut att bli inom den närmaste tiden.

Läs ocksåBarnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss"Göran tittar leende in i kameran. I handen håller han gamla foton. Infälld i bilden är ett kort på huset han växte upp i

Ljusnarsberg är en av få kommuner i landet som redovisar att det inte kommer att byggas en enda lägenhet eller ett enda småhus i år eller nästa år.

Överskott på bostäder har i dag också Laxå. Hällefors har balans i beståndet just nu men väntas stå med tomma lägenheter om fem år.

Fakta: Bostadsläget i länet

Så här har kommunerna svarat i Boverkets bostadsmarknadsenkät 2015.

Röd färg: Bostadsbrist.

Grön färg: Balans på bostadsmarknaden.

Lila färg: Överskott på bostäder.

Klicka på din kommun för att se hur många lägenheter i flerbostadshus som förväntas byggas i år och 2016.

Klicka här om du vill öppna kartan i ett nytt fönster.

Fakta: Bostadsläget i Örebro län
Kommun I dag Om fem år  Planerade lägenheter 2015-2016
Lekeberg Underskott Underskott 56
Laxå Överskott Överskott 12
Hallsberg Underskott Underskott 44
Degerfors Balans Balans 0
Hällefors Balans Överskott 24
Ljusnarsberg Överskott Balans 0
Örebro Underskott Balans 1905
Kumla Underskott Underskott 290
Askersund Underskott Balans 35
Karlskoga Balans Underskott 102
Nora Underskott Underskott 46
Lindesberg Underskott  Balans 157
Totalt Örebro län 2 671
Läs också Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Rekordstora otillåtna överföringar ur allmännyttan: Över 320 miljoner Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.