HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Orienterare får hyra i andra hand

Norrköping Cirka 20 000 besökare väntas till O-ringen i Norrköping i sommar och efterfrågan på boende är stor. Nu gör Hyresbostäder ett undantag för de som vill hyra ut i andra hand.
Foto: O-Ringen
O-ringen arrangeras i Kolmården i sommar.

I slutet av juli arrangeras O-ringen i Kolmården utanför Norrköping. Hittills har drygt 13 800 deltagare anmält sig till orienteringstävlingarna som pågår under sex dagar. Men att hitta boende till alla orienterare och besökare är en utmaning, berättar arrangören.

— Vi kommer bygga upp en camping med 10 000 platser, men många deltagare är intresserade av att hyra riktiga bostäder. Vi har haft mycket hjälp av kommunen som informerat folk om att hyra ut sin villa eller lägenhet, berättar Anna Wennertorp, marknadschef på O-ringen.

Läs ocksåNya satsningar i Klockaretorpet

Men den som vill hyra ut sin hyreslägenhet i andra hand behöver normalt ha tillstånd från sin hyresvärd. Annars finns risk för att hyresgästen kan förlora sitt kontrakt. Men kommunägda Hyresbostäder, med cirka 9 000 lägenheter, gör nu ett undantag för de som vill hyra ut under O-ringen.

— Vi kommer inte att betrakta det som en olovlig andrahandsuthyrning om någon hyr ut under arrangemanget, även om man inte sökt vår tillåtelse. Men det här gäller bara under O-ringen, det är extremt tillfälligt, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Varför gör ni det här undantaget just för O-ringen?

Läs ocksåMamma hyrde ut till sin dotter – nu riskerar båda åka ut

— Vi har fått en fråga om vi kan hjälpa till på något sätt. Vi vill inte uppmana någon, men vi kommer inte lägga något hinder för om någon vill hyra ut sin lägenhet under den här perioden, förklarar Lars Löfgren.

Men att hyra ut i andra hand är inte riskfritt. Om det sker störningar eller uppstår skador i lägenheten under uthyrningen är det förstahandshyresgästen som är ansvarig.

— Det är bra att ta en referens om det är någon person som man inte känner som ska hyra ut till. Det är även bra att kolla med sitt försäkringsbolag om vad som gäller kring hemförsäkringen, säger Ingrid Buskas, regionsjurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNorrköping tar ut 390 miljoner - trots värdens underhållsskuld

Att ta ut en för hög hyra under uthyrningen kan också straffa sig.

— Hyran ska vara skälig och det motsvarar samma hyra som hyresgästen har i dag. Men om lägenheten är möblerad kan man göra ett påslag på cirka 15 procent. Tar man ut för mycket riskerar man att få betala tillbaka, berättar Ingrid Buskas.

Läs också Parter oense om mögel i lägenhet Nytt kvarter lockade nyfikna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.