Annons

Oro för brand släcktes i Hageby

Norrköping Flera bränder har drabbat stadsdelen Hageby på senare tid. Men nu får hyresgästerna lära sig hur en eld både kan undvikas och bekämpas.
, ,

Sedan förra sommaren har två hyreshus förstörts i bränder i stadsdelen Hageby i Norrköping. Det fick de lokala hyresgästföreningarna att agera och kalla in räddningstjänsten till området i går kväll för att lära ut om brandskydd och brandsäkerhet.

– Det har även varit flera bränder i soprum, bilar och någon har försökt tända på ett dagis. Många hyresgäster har varit oroliga, därför har vi ordnat den här träffen för att öka medvetenheten om brand och att det går snabbt när det väl börjar brinna, berättar Kim Hellström Larsen, t f ordförande i lokala hyresgästföreningen Östra Porten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Räddningstjänsten hade kallats in till mötet och berättade om hur det går att förebygga bränder och vilka hjälpmedel som finns för att släcka. Men även hur man ska agera om en brand väl bryter ut i ett flerfamiljshus.

– Man ska aldrig gå ut i ett rökfyllt trapphus, röken är giftig så det kan vara förenat med livsfara. Ett eller två andetag räcker för att du ska förlora orienteringsförmågan. Varje lägenhet är en brandcell, så om det inte brinner i den egna bostaden, så ska man stanna kvar, förklarar Anders Roxström, utbildare på räddningstjänsten Östra Götaland.

Varje dag inträffar cirka 80 bränder i landet, den allra vanligaste är den anlagda.

Annons
Läs ocksåStadsdelen stryks från listan - samtidigt har brotten ökatOmrådespolisen Jonas Forssén i Klockaretorpet.

– Det är framförallt viktigt att man inte ställer saker i trapphuset och att dörrarna till källare och vindsförråd är stängda, det inbjuder de som anlägger bränder att ta tillfället i akt, förklarar Jan Agnevik på räddningstjänsten.

Förutom fungerande brandvarnare upplystes vikten av brandfiltar och brandsläckare.

– En pulversläckare på minst 6 kilo är en bra investering, det är något vi rekommenderar i alla bostäder, säger Anders Roxström.

Läs ocksåHageby får nya bostadskvarter

Under mötet visades olika brandsläckare upp och möjlighet gavs att prova på att släcka med både pulver och kolsyra.

Annons

– Jag tycker att det var toppen, det var bra att man fick information och möjlighet att testa hur det är att släcka med olika metoder, säger hyresgästen Marguertitha Lundquist.

Läs också Så har Hageby blivit tryggare Allt färre brott i utsatta områden Nattfotbollen vände trenden i Hageby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.