HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Östersundshem gör en pudel

Östersund Markköpet på över 100 miljoner kritiseras hårt. En oberoende värdering som var omöjlig förra veckan ska nu genomföras och tidigare uttalande beskrivs som "klantigt och olyckligt".

I flera veckor har en intensiv debatt förts i media angående Östersundshems markköp på Stadsdel Norr för 127 miljoner. Marken, som ska användas för bostadsbyggande, var alldeles för dyr anser många. Vissa hävdar att den inte är värd mer än ungefär 27 miljoner – 100 miljoner mindre än vad den köpts för.

På fredagen hölls en presskonferens där Östersundshems ledning i form av Daniel Kindberg, vd, och styrelseordförande Tord Andnor framträdde.

Läs ocksåRikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam

Fastigheten, Fältjägaren 8, ska nu värderas inför bokslutet i början av nästa år för att få fram dess egentliga värde. Ett beslut som går stick i stäv med tidigare uttalanden. Senast i förra veckan sa Tord Andnor att det är omöjligt att göra en oberoende värdering av marken i efterhand, och att det heller inte var görligt innan marken köptes.

– Helt omöjligt att värdera. Vad är det man ska värdera egentligen? Det verkliga värdet är ju när hela byggprojektet är klart om tio år, sa Andnor i Jämtnytt.

Ett uttalande som han nu i och med ledningens beslut fått äta upp och ta tillbaka.

Läs ocksåSD: "Östersundshem prioriterar nyanlända"

– Uttalandet som jag gjorde angående värderingen blev olyckligt, säger Tord Andnor. Det var klantigt.

En extern, auktoriserad värderare kommer nu att titta närmare på fastigheten. Arbetet beräknas vara klart inför bokslutet, enligt vd Daniel Kindberg.

– Om det skulle visa sig att jag har gjort ett dåligt arbete och en dålig affär så kommer jag tycka att det är ovanligt klantigt av mig, säger Daniel Kindberg. Då kommer jag att fråga styrelsen om man fortfarande har förtroende för mig. Det är ju en naturlig del i en vad en vd ska göra om man göra dåliga affärer, säger vd Daniel Kindberg till Östersundsposten.

Läs ocksåÖstersundshem kammade hem nationellt klimatpris

Han ställer sig även positiv till moderaten Pär Jönssons krav på att Östersunds kommun ska skärpa upp sitt regelverk som ska motverka jävssituationer.

Östersundshems vd Daniel Kindberg har, som delägare i ett annat bolag, egna ägarintressen på Stadsdel Norr. Det är med anledning av det som oppositionspolitikern vill att en översyn görs av vilka sidouppdrag, aktieinnehav och konkurrerande intressen en vd i ett kommunägt bolag ska tillåtas ha, för att undvika jävssituationer.

– Det tycker jag är ett jättebra initiativ. Jag tog på min första anställningsintervju upp alla mina tillgångar. Sedan har det tagits i styrelsen. Man har informerat och det har i detalj redogjort för in i minsta detalj på ett styrelsemöte. Så i det här fallet har det varit ovanligt transparent vad gäller vd:s äganden. Men jag tycker Pär Jönsson har helt rätt. Sånt här ska man naturligtvis ha regler och riktlinjer för hur det kan vara, säger Daniel Kindberg till P4 Jämtland.

Läs också Sponsring för miljoner – här är hela Norrlandslistan Ny vd på plats för Östersundshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.