Annons

Östersundshems hyror klara

Östersund Östersundshem ville få igen en del av parasitersättningen genom hyran. Men det satte Hyresmarknadskommittén stopp för. Årets hyreshöjning blir 2,2 procent.

Årets hyresförhandlingar mellan Östersundshem och Hyresgästföreningen strandade eftersom parterna inte kunde komma överens om en hyresnivå. Men nu har årets hyreshöjning avgjorts – Hyresmarknadskommittén har beslutat att den ska stanna på 2,2 procent och börja gälla från den 1 februari i år.

– Vi är mycket nöjda med Hyresmarknadskommitténs beslut. Utslaget är rimligt och vi är glada för hyresgästernas skull att det blev en nivå som vi varit beredda att acceptera, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Östersundshems vd Bengt Rådman kallar Hyresmarknadskommitténs beslut ”beklagligt”. Enligt honom innebär den lägre hyreshöjningen att ett antal planerade underhållsinsatser måste skjutas upp.

– Det innebär att vi får svårare att klara av det nödvändiga och långsiktiga fastighetsunderhållet. Tar vi inte ansvar nu får vi betala för det flera gånger om i framtiden, säger han.

Annons

Förhandlingarna mellan Östersundshem och Hyresgästföreningen blev i år konfliktfyllda. Parterna möttes för förhandlingar fyra gånger utan att lyckas komma överens. Hyresvärden yrkade på en hyreshöjning med 4,8 procent, på grund av ett större behov av underhåll och ett ökat avkastningskrav från ägaren Östersunds kommun. Hyresgästföreningen menade att ett ökat avkastningskrav är en fråga mellan ägaren och bolaget och inte något som ska drabba hyresgästerna. 

Läs ocksåSista steget tas i Umeå

Dessutom ville Östersundshem få igenom ett ytterligare påslag på hyran med 0,3 procent för att täcka den ersättning hyresgästerna får på grund av att de drabbats av cryptosporidium-parasiten. En motivering som Hyresgästföreningen inte kunde godta.

– Att Östersundshem ville lägga en engångsersättning som en ökning på hyran var inget som vi kunde acceptera, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen. Om man gör så skulle hyresgästerna få betala den kostnaden genom sin hyra för all framtid. I hyresmark-nadskommitténs beslut om en hyreshöjning på 2,2 % finns inget utrymme för påslag för er-sättning av cryptosporidium, säger Hasse Dahl.

Annons

För att räkna ut din nya hyra multiplicerar du din nuvarande hyra med 1,022. Om du betelar en hyra på 5 000 kronor i månaden innebär det att din hyra höjs med 110 kronor.

Läs ocksåHyressänkning i Hässelby
Läs också Hyrestvisten i Varberg är över Fastighetsägarna fick inte igenom höga Varbergshyror Uppsalahem höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.