HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ove kände kallt stål i nacken – tänker aldrig mer nattvandra

Uppsala Ove Grip nattvandrade på Kvarngärdet och i Gränby, tills något hemskt inträffade. Nu har Ove andra planer för hur Kvarngärdet ska bli ett tryggare område.
Foto: Monika Steczkó
Ove Grip är ordförande för hyresgästföreningen på södra Kvarngärdet och har tidigare nattvandrat på området, innan en otäck incident satte stopp för det.

Vad hände?
– Jag hade precis avslutat nattvandringen i augusti 2019 när en person smög upp bakom mig vid Kvarngärdesskolan, tog tag i min jacka, gjorde en mantelrörelse och tryckte mitt huvud mot tegelväggen. Jag kände kallt stål mot nacken och killen sa: Om jag ser en nattvandrare i Gränby igen dödar jag dig. Jag vet vem du är och var du bor. Sedan slog han mitt huvud mot tegelväggen. Jag kröp runt hörnet och larmade polis som kom och spårade med hund, men de hittade honom aldrig. Jag tror att vi hade stört de kriminella i deras narkotikadistribution och att det var min nattvandrarjacka som hade utlöst det hela.

Hur har du mått efter incidenten?
– Jag fick tio timmars krishantering på nattvandringsförsäkringen och var sjukskriven i en månad, men sedan hade jag inte råd med det längre utan började jobba. Jag tänker inte nattvandra igen. Det är synd, för jag tyckte jag gjorde en insats. Men jag tänker inte riskera livet för det.

Läs ocksåSå tycker vi om att jobba hemma

Du är kritisk mot stiftelsen Nattvandring.nu?
– Ja, jag är missnöjd med hur de hanterade det hela. Verksamhetschefen kom visserligen och hälsa på mig morgonen därpå, men jag fick inte prata med någon av de andra nattvandrarna om vad som hänt och om media ringde skulle jag hänvisa till chefen. Efter det här var det ingen som hörde av sig och frågade hur jag mådde.

Hur kom det sig att du började nattvandra?
– Jag var med och startade nattvandringen efter knivmordet på Kvarngärdesskolan 2018, och var ute varje fredags- och lördagskväll. I samband med ett knivmord i Gränby var vi med och lugnade ungdomar runt avspärrningarna. Jag satt med en tjej som gjort hjärt- och lungräddning på killen som dog.

Du har bott på Kvarngärdet i 17 år. Hur har området förändrats?
– Det har ju blivit stökigare, absolut. Jag tror en orsak är att det är fler socialkontrakt nu efter att hyrorna höjdes med runt 50 procent efter Rikshems renovering. Många blev tvungna att flytta då och socialen tog över kontrakten. När jag går ut med hunden på kvällen går jag inte genom parken utan på gatorna där det är upplyst.

Läs ocksåHistoriskt medlemstapp för Hyresgästföreningen – men optimismen spirar

Vad har du för planer nu?
– Min vision är att södra Kvarngärdet ska vara en enhet. Den lokala hyresgästföreningen har tidigare ordnat loppis och adventspyssel. Jag skulle vilja stänga av en gata för en matfestival med rätter från alla olika kulturer som finns representerade här.

Vad är det bästa med att bo på Kvarngärdet?
– Det är trevliga grannar, till exempel har vi grannar från Syrien ovanpå som brukar komma ner med mat till oss. Och så är det nära till stan samtidigt som det inte är så stadsaktigt här, med tanke på att husen bara har två våningar.

Du har fyra grillar på din uteplats, varför?
– Jag älskar att grilla, och grillar året runt. Mitt bästa tips är att grilla långsamt på låg värme och att marinera i vin i stället för i olja.

Läs ocksåSå påverkade pandemin medlemsantalet i MellansverigeRoland Pipenburg sitter vid sitt skrivbord.
Kvarngärdet i centrala Uppsala var tidigare ett lugnt område men har på senare år blivit stökigare, enligt Ove Grip.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Janne Lundholm, verksamhetschef på Nattvandring.nu. Enligt honom är det extremt ovanligt att nattvandrare råkar ut för våld och hot.

– Sedan vi startade 2008 har vi haft fyra incidenter, varav två varit fysiska.

Efter incidenten stoppade stiftelsen nattvandringen på Kvarngärdet och Gränby i två veckor. Janne Lundholm delar inte Ove Grips bild av hur ärendet hanterades.

– Vi hörde av oss till honom flertalet gånger och erbjöd honom professionell hjälp. Och han har inte haft någon munkavle på sig, men så länge det pågick en polisutredning ville vi inte att det skulle bli någon felaktig ryktesspridning, säger han.

 

Fakta: Ove Grip

Ålder: 48.
Bor: I en fyra hos Rikshem på Kvarngärdet, Uppsala.
Familj: Frun Annelie och barnen Matildha, 26 och Markus, 20, samt hunden Hulda.
Gör: Jobbar med merchandise för grillföretaget Weber. Har tidigare jobbat som kock. Är ordförande för Hyresgästföreningen på södra Kvarngärdet Rikshem, men verksamheten är vilande på grund av coronaepidemin.
Intressen: Grillning, biodling och torpet strax söder om Uppsala.

Läs också Därför är bostadsägare villiga att acceptera lägre säljpriser Kameraövervakade hyresgäst - Uppsalahem måste betala straffavgift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.