Annons

Över två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Kävlinge Badrumstaket är täckt med svart mögel. Och så har det varit alltför länge. Nu hotas hyresvärden med 100 000 kronor i vite om det inte fixas.
Foto: Hyresnämnden/ Gry Ellebjerg

Efter att en hyresgäst i Kävlinge har levt med ett mögligt badrum i 2,5 år har Hyresnämnden i Malmö nu lagt ett föreläggande på värden att fixa det. Förläggande är förenat med ett vite på 100 000 kronor. Badrummet ska vara fixat senast första juli.

Redan på våren 2020 anmälde hyresgästen att det fanns fukt och mögel i källaren i huset där hon bor. Några månader senare upptäckte hon samma sak i sitt badrumstak. Hon anmälde saken och en vaktmästare konstaterade att det berodde på att ventilationen inte fungerade som den ska.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Detta förhalas hela tiden”

Det var början på en rad felanmälningar och meddelanden mellan hyresgästen, värden och vaktmästaren. Under tiden blev situationen i badrummet allt värre.

Mögel i badrummet.
Både Hyresgästföreningen och miljökontoret försöker få värden att ta bort möglet i badrummet.

Sms-konversationerna kunde låta så här:

Hyresgästen: ”Nu har det gått ytterligare två veckor och jag har fortfarande inte hört något angående mitt badrum. Vad händer?”

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

”du får svar om några dagar.”

Hyresgästen: ”Detta förhalas hela tiden.”

”Vi ska absolut kolla på det.”

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Hyresgästen kontaktade tidigt miljökontoret som har gjort inspektioner. I början av året lade de till slut ett föreläggande på värden att ta bort möglet och fixa ventilationen.

Badrummet kräver stora renoveringar

Hyresgästföreningen har ansökt om ett så kallat åtgärdsföreläggande i hyresnämnden, det vill säga att värden ska tvingas till åtgärder. När det var dags för förhandling dök ingen från värdens sida upp.

Annons

Hyresnämnden kom i förra veckan med sitt beslut. Den konstaterar att det enda som hyresvärden – i ett mejl-  har yttrat är: ”Vi ska göra vad vi kan för att få ordning på hennes lägenheten. Däremot är vi inte villiga att byta saker som hon eller annan besökare eller boende förstört”.

Det räcker inte, enligt hyresnämnden. Argumentet till det höga vitet på 100 000 kronor är att värden inte har agerat på så lång tid och att det ska vara så pass kännbart så att någonting nu händer. Badrummet kräver stora renoveringar.

mölgel
Lillemor Nordhöj, Hyresgästföreningen.

– Bristen i badrummet har funnits under en lång tid hos både Hyresgästföreningen och miljökontoret i kommunen. Därför ville vi att ett beslut skulle vara kraftfullt. Nu hoppas vi på att åtgärderna blir genomförda så att det blir en bra boendemiljö igen i lägenheten, säger Lillemor Nordhöj, jurist och enhetschef på Hyresgästföreningen.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.