HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Övergiven” fyra tömdes – men hyresgästen var på semester

Hässelby Hässelby Hem tömde en fyrarummare och slängde allt då lägenheten ansågs övergiven. Men det var den inte. Hyresgästen säger att han bara var på semester. Nu ockuperar han sin egen lägenhet. 

Som så många andra gånger i hyrestvister skiljer sig även denna historia åt beroende på vem som berättar. Å ena sidan hyresvärden, som i det här fallet är Hässelby Hem, vars övertygelse är att lägenheten varit otillåtet uthyrd i andra hand, övergivits och förstörts. Vart och ett tillräckligt allvarligt för att hyresgästen inte längre har rätt att bo kvar. Det är också de anklagelser Hässelby Hem fört fram i både Solna tingsrätt och nu senast i hyresnämnden.

Å andra sidan hyresgästen. Som nekar till allt ovan men som gärna vill veta var hans familjs tillhörigheter tagit vägen. Eller om de nu inte finns kvar – hur ska de då ersättas? 

Läs ocksåHyresvärd nekade Azad lägenhet – ville bara ha svenskar

Av få uppgifter som är samstämmiga i detta ytterst ovanliga händelseförlopp kan nämnas hyresförhållandet vilket sträcker sig tillbaks till 1996. Paret som då är i 30-årsåldern får kontrakt på en fyrarumslägenhet på Carl Bondes väg i Hässelby. Värd på den tiden är Stockholmshem. 

22 år går utan några klagomål. Desto fler kommer dock 14 maj 2018. Då får Hässelby Hem klagomål om att det luktar mycket illa från familjens balkong. Förvaltaren försöker kontakta hyresgästerna men lyckas inte med det. Efter fyra dagar beslutas det att polis ska kopplas in och att en låssmed bereder tillträde till lägenheten. Så görs och här beskriver Hässelby Hem att de kliver in något som får förstås som ett kaos. Av latrintunnor på balkongen och en allmän oreda av saker och möbler utan, som de bedömer, något värde. Allt slängs.

Intervjuer med grannar genomförs. Nej, de har inte sett till familjen på länge. Hässelby Hem noterar också att mamman i familjen har flyttat till London. Däremot uppges andra personer, okända sådana, ha vistats i lägenheten. Hässelby Hem tar ett snabbt beslut, bara några veckor efter anmälan, att återta och tömma fyrarummaren. Den anses ha hyrts ut otillåtet i andra hand under en lång tid, vara övergiven och är i så dåligt skick att den omedelbart måste renoveras för att göras tillgänglig för den interna bostadskön. Kostnaden för renoveringen räknas sedan till 169 822 kronor. 

Läs ocksåHässelby Hem handplockar sina hyresgäster

Det är bara en sak som inte riktigt stämmer, som inte är vanligt i situationer när lägenheter överges. Det fortsätter nämligen rulla in hyror. För juni, juli, augusti och september 2018 och det är ursprungshyresgästen som är avsändaren. Men Hässelby Hem accepterar inte pengarna som hyra eftersom de anser att det inte längre finns något hyresförhållande. Däremot använder de en del av pengarna till renoveringen, enligt Solna tingsrätts sammanfattning av det noggrant dokumenterade ärendet. Ett ärende som i sin tur återkallades av Hässelby Hem dagen för huvudförhandling och blev avskrivet. Därmed kommer det aldrig prövas juridiskt om lägenheten verkligen var övergiven. Bara om den vanvårdats och olovligen hyrts ut i andra hand vilket behandlades i hyresnämnden nyligen. 

Familjen har en helt annan version av april och maj 2018 då föräldrarna sägs vara på besök i London hos sin dotter. Under tiden tittar pappans systrar till lägenheten, hämtar post och upplever inget avvikande. När de åter besöker lägenheten i slutet av maj har däremot allt detta ovan beskrivna hänt. Låsen är bytta, allt är slängt och släkten gör en polisanmälan om olaga intrång och stöld. Av Hässelby Hem får de inga uppgifter om vart bohaget tagit vägen. Enligt pappan fanns där ett fullvärdigt möblemang med mattor och tavlor. Nu borta. Han tycker inte att Hässelby Hems dokumentation är riktig. 

I augusti tar mannen ett beslut som gör att allt går in i en ytterligare mycket ovanlig fas – nu är det han som går in för att ”ockupera” den nyrenoverade lägenheten. Köper nya möbler, madrasser och husgeråd, betalar hyran som han gjort sedan 1996, även om det är svårare nu när Hässelby Hem inte vill ta emot den.  

Läs ocksåHässelby Hem nobbar utländska medborgare

Bengt Sundqvist har varit mannens ombud i ärendet och han tycker att beslutet om att återta lägenheten på så kort varsel och utan vidare utredning är märkligt. 

– Jag har aldrig hört talas om något liknande och då har jag jobbat med det här i 30 år. 

Han säger att det kan bli aktuellt med en skadeståndsprocess mot Hässelby Hem om kompensation för det bortslängda bohaget. Ett bekymmer är bara att viktig bevisföring som till exempel bilder från lägenheten också blivit slängda. 

Pappan bor fortfarande kvar. Om han tillåts göra det även under kontrakterade villkor avgörs i hyresnämnden om två veckor. 

Läs också Uthyrningsförbud efter Hem & Hyras granskning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.