Annons

Överhyra fall för hyresnämnden

Malmö Hyresgästen hyrde lägenheten i centrala Malmö i två månader. Men hyran var för hög, anser hyresgästen, och därför kräver han tillbaka 3 500 kronor.
Foto: Gry Ellebjerg

Lägenheten i centrala Malmö hyrdes ut omöblerad för 8 500 kronor i månaden. Hyresgästen som hyrde den i andra hand bodde bara där i två månader under sommaren men upptäckte att hyran han betalat var betydligt högre än den som förstahandshyresgästen i sin tur betalade till den privata hyresvärden som äger huset. Andrahandshyresgästen vill ha tillbaka överhyran på totalt 3 500 kronor men eftersom förstahandshyresgästen inte betalat tillbaka pengarna hamnar fallet nu på hyresnämndens bord.

Annons
Annons
Fakta: Så får du tillbaka överhyra
  • Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen.
  • Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
  • Hyr du i andra hand och vill ha tillbaka överhyra och förstahandshyresgästen inte vill betala – vänd dig till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år.
  • Hyr du i andra hand och misstänker att du betalar för mycket kan du kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran.
  • Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen.
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Hyresrätter blir hotell – med skyhöga hyror: ”Utnyttjar människors behov av ett hem” Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.