Annons

Övikshem går med i Allmännyttans klimatinitiativ

Örnsköldsvik AB Övikshem har beslutat att gå med i Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Även Strömsunds Hyresbostäder är sugna på att hoppa på tåget mot ett mer klimatsmart samhälle.
Foto: Pressbild: Övikshem
Övikshems vd Lars Österlund (tv) och styrelseordförande Mikael Breilin deklarerar sitt ställningstagande framför kameran.

Bakom klimatinitiativet står branschorganisationen Sveriges Allmännytta.
Genom samverkan, målsättning och erfarenhetsutbyte ska organisationen och deltagarna arbeta tillsammans för att minska utsläppen av växthusgaser.

Hittills har 173 kommunalägda bostadsbolag med sammanlagt 677 000 lägenheter anslutit sig till initiativet och nu går även Övikshem med.
– Vi vill vara med och skapa förutsättningar för kommande generationer. Genom Allmännyttans klimatinitiativ får vi verktyg att tillsammans med hela allmännyttan göra skillnad, säger Lars Österlund, vd för AB Övikshem.
Klimatinitiativet har två övergripande mål: en fossilfri allmännytta senast år 2030 och 30 procents lägre energianvändning till 2030 (räknat från år 2007).

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Övikshem har sedan år 2007 minskat bolagets energiförbrukning med över 20 procent och investerar nu för framtiden.
– Som kommunens största fastighetsägare är det viktigt att Övikshem är ett modernt företag som ligger i framkant och tar stort ansvar i hållbarhetsfrågor, säger Mikael Breilin, styrelseordförande för AB Övikshem.

Även allmännyttan Strömsunds hyreshus har för avsikt att sälla sig till skaran.

Annons

Bostadsbolaget har påbörjat sitt arbete med miljö och klimat genom att exempelvis se över luftvärmepumpar och prognosstyrd värmereglering.

Läs ocksåDeras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennernaTre personer i ett vardagsrum. Persienner

– Vi har även köpt in en elbil, säger Stefan Jönsson, vd Strömsunds Hyresbostäder.

När det gäller energibesparingen så har bolaget satt upp ett eget mål att sträva efter.

Annons

– Vår totala energiförbrukning ska minska med 10 procent till 2022, jämfört med 2017.

Läs ocksåHyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsenThea Thanprasit, halvkroppasbild, sitter med jeans framför sig på bordet, på återbruksverkstaden.

För att lyckas med det investerar bolaget bland annat i närvarostyrd belysning i allmänna utrymmen och tids- och temperaturstyrda motorvärmaruttag.

Läs också Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster" Låginkomsttagare bor med äldst värmesystem – därför slår energikrisen hårdast mot dem Aida trodde att möglet skulle döda henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.