Annons

Övikshem går med i Allmännyttans klimatinitiativ

Örnsköldsvik AB Övikshem har beslutat att gå med i Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Även Strömsunds Hyresbostäder är sugna på att hoppa på tåget mot ett mer klimatsmart samhälle.
Foto: Pressbild: Övikshem
Övikshems vd Lars Österlund (tv) och styrelseordförande Mikael Breilin deklarerar sitt ställningstagande framför kameran.

Bakom klimatinitiativet står branschorganisationen Sveriges Allmännytta.
Genom samverkan, målsättning och erfarenhetsutbyte ska organisationen och deltagarna arbeta tillsammans för att minska utsläppen av växthusgaser.

Hittills har 173 kommunalägda bostadsbolag med sammanlagt 677 000 lägenheter anslutit sig till initiativet och nu går även Övikshem med.
– Vi vill vara med och skapa förutsättningar för kommande generationer. Genom Allmännyttans klimatinitiativ får vi verktyg att tillsammans med hela allmännyttan göra skillnad, säger Lars Österlund, vd för AB Övikshem.
Klimatinitiativet har två övergripande mål: en fossilfri allmännytta senast år 2030 och 30 procents lägre energianvändning till 2030 (räknat från år 2007).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Övikshem har sedan år 2007 minskat bolagets energiförbrukning med över 20 procent och investerar nu för framtiden.
– Som kommunens största fastighetsägare är det viktigt att Övikshem är ett modernt företag som ligger i framkant och tar stort ansvar i hållbarhetsfrågor, säger Mikael Breilin, styrelseordförande för AB Övikshem.

Även allmännyttan Strömsunds hyreshus har för avsikt att sälla sig till skaran.

Annons

Bostadsbolaget har påbörjat sitt arbete med miljö och klimat genom att exempelvis se över luftvärmepumpar och prognosstyrd värmereglering.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Vi har även köpt in en elbil, säger Stefan Jönsson, vd Strömsunds Hyresbostäder.

När det gäller energibesparingen så har bolaget satt upp ett eget mål att sträva efter.

Annons

– Vår totala energiförbrukning ska minska med 10 procent till 2022, jämfört med 2017.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

För att lyckas med det investerar bolaget bland annat i närvarostyrd belysning i allmänna utrymmen och tids- och temperaturstyrda motorvärmaruttag.

Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Dorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.