Annons

Övningar för unga gröna fingrar

Göteborg Kulturkalaset i Göteborg bjuder in hela staden till gratisfest. Hyresgästföreningen är med på flera hörn, med aktiviteter för barn och dubbelt Pride-engagemang.
Foto: Minna Ulin
Betty Malm, 6 år, och lillebror Rune Malm, 4 år, fick hjälp med planteringen av Doris Åberg på Hyresgästföreningen. Med sig hem fick de ett palettblad och en pelargon, samt information om föreningen.

I ett tält på Trädgårdsföreningen i Göteborg står Betty Malm, sex år, med jordiga fingrar nedstuckna i en plastkruka. Hon planterar ett palettblad.

– Den ska jag plantera i min trädgård sedan, säger hon och ler med hela ansiktet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det är Hyresgästföreningen Centrum som står bakom arrangemanget på Barnens Kulturkalas för sjunde året i följd. En nyhet i år är pingisbordet i miniformat. Däremot finns inte ormar och spindlar som varit med något år tidigare. Vid ett bord finns kritor och papper som förädlas till teckningar som sedan hamnar på en vägg.

Blomplanteringen är en populär klassiker som har funnits med från starten.

– Vi gör av med 2 000 sticklingar mellan tisdag och söndag. Göteborg är en grön stad och vi tycker att det är viktigt att barnen lär sig hur blommor växer. De får något att pyssla med och får förhoppningsvis upp ögonen för hur viktigt det är med grönytor utomhus, säger Doris Åberg, sekreterare i LH Centrum.

Annons
Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Hon hjälper nästa barn i kön att plantera en stickling och packar ner den i en påse med informationsmaterial.

Hyresgästföreningens tält i Trädgårdsföreningen slog upp portarna i går och har öppet fram till söndag. Men det är inte bara där som föreningen syns i veckan.

Utöver Kulturkalaset pågår också Euro Pride i Göteborg. Hyresgästföreningen är dubbelt aktiv, dels som en av organisationerna under Prideparaden på lördag med huvudbudskapet ”alla har rätt till ett bra hem”.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Men redan på torsdag den 16 augusti är det dags för föreningens första event på temat Pride: HBTQ-monologen Komma ut som bemöter fördomar kring homosexualitet. Den framförs av skådespelaren Oskar Sternulf och är inspirerad av Anders Öhrmans intervjubok med samma namn.

Annons

Komma ut spelas på Arena Första Lång, Hyresgästföreningens publika arena på Första Långgatan 17.

Engagemanget i Pride har med föreningens värdegrund att göra. Rätten till ett hem är en grundläggande mänsklig rättighet för alla.

– Därför tar vi starkt avstånd från diskriminering i alla former och det vill vi tydligt markera genom att delta under Pride-veckan, säger Marie Lindén, bostadspolitiskt sakkunnig hos Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.