HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

På kurs för att sluta skälla

Nyheter Dörrklockan ringer. Hunden börjar skälla. Du skriker ”tyst!” men det hjälper inte. Känns det igen? Följ med på kurs som får hunden att göra annat i stället.
Foto: Kristina Sahlén
Linda Sunds papillon Dixie skäller ofta när dörrklockan ringer eller hon hör någon i trapphuset. Med små steg och mycket hundgodis får hon träna på att gå och lägga sig i stället.

Det är måndag förmiddag i en källarlokal i Stockholm. Fyra hundar och deras mattar har samlats – eller snarare separerats bakom tygskärmar.
För Dixie, Greta, Pennie och Kendra har det gemensamt att de är osäkra av sig och inte gärna umgås med andra än sina ägare. Och att de skäller besatt när någon ringer på dörren.
– Vi ska träna så att ringklockan blir en signal för dem att gå till sin matta eller säng i stället, berättar hundinstruktören Lotta Bauer.

I små steg, med hjälp av mycket hundgodis och skinkost på tub, får vovvarna lära sig att de får en belöning när de går till sin matta och att de ska gå dit när det ringer.

Läs ocksåNu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen

– Men kom ihåg att det ska vara en belöning, inte en muta. Låt hunden hinna tänka till och göra rätt innan godiset kommer, manar Lotta Bauer.

Hon talar mycket om trygghet och relationer. Metoderna bygger på etologisk forskning om djurs beteende och går stick i stäv med mer auktoritära strömningar inom hundvärlden.

Lotta Bauer är övertygad om att det går att lära gamla hundar sitta, men det kan kräva tålamod och tid.
– Ju längre de har haft ett beteende, desto längre tid tar det att träna bort.
En del ägare vet inte om att deras hundar skäller när de är ensamma i lägenheten. Ett tips är att lämna en ljudinspelare på när man går ut.
– Ofta beror skällandet på att hunden är uttråkad eller otrygg. De som aldrig slutar skälla kanske har panikångest. Då kan det vara bättre att skaffa hunddagis.

Läs ocksåFrån hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Efter en timmas kurs klipper Dixie med ögonlocken. Han och Greta, Pennie och Kendra är ordenligt trötta.
– Träna ofta, men i korta intervaller. Gå vidare till svårare uppgifter och var beredd på att de kan sätta i system att göra fel för att få belöning när de gör rätt. Då måste man vara ännu listigare och ändra systemet, tipsar Lotta innan hundarna får trippa ut i solen igen.

Läs också Par sägs upp - lagar mat av grannarnas sopor på gården Skräckbesöket: Psykotisk granne trängde sig in och hotade barnfamilj med kniv i deras hem Slängde möbler från balkongen och anklagas för ofredande – så kan mannen tvingas ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.