HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Pennygången till högre instans

Göteborg Flera hyresgäster som berörs av den kostsamma renoveringen på Högsbohöjd i Göteborg har nu överklagat hyresnämndens beslut till Svea hovrätt.

Det var strax före jul som hyresnämnden gav fastighetsägaren, Stena Fastigheter Göteborg AB, klartecken att gå vidare med första etappen av den planerade upprustningen av bostadsområdet Pennygången i västra Göteborg.

54 lägenheter berörs av beslutet, men Stena Fastigheter räknar med att på sikt totalrenovera samtliga drygt 770 lägenheter i området enligt samma modell.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Bolaget vill bland annat byta ut badrum och kök, bygga balkonger, sätta in tvättmaskin och torktumlare, lägga parkett och klinker, ljudisolera, byta elen och anlägga ny fasad. Sammantaget riskerar hyresgästerna hyreshöjningar på över 60 procent efter avslutat arbete.

Den ledamot som företräder hyresgästintresset i hyresnämnden reserverade sig mot nivån på upprustningen. Men nämndens sammanlagda bedömning blev ändå att det inte är fråga om någon ”överstandard”, och att upprustningen ska godkännas.

Många boende i området håller inte med, och flera av hyresgästerna i renoveringens första etapp har nu överklagat nämndens beslut med hjälp av Hyresgästföreningen. Därmed är det upp till Svea hovrätt att pröva frågan. Det lär dock sannolikt dröja flera månader.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

För att läsa fler artiklar i ämnet, skriv ”Pennygången” i sökrutan längst upp på sidan.

Fakta: Chockhöjda hyror

Efter renoveringen på Pennygången riskerar hyran för en femrummare på 83 kvadratmeter att öka från 6 150 kronor till 10 155 kronor per månad. Det motsvarar en ökning med 65 procent.

En etta med kokvrå på 21 kvadratmeter riskerar att öka från 2 220 kronor i månaden till 4 040 kronor. Det motsvarar en hyreshöjning på 82 procent.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Privatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i Göteborg Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.