Annons

Pennygången till högre instans

Göteborg Flera hyresgäster som berörs av den kostsamma renoveringen på Högsbohöjd i Göteborg har nu överklagat hyresnämndens beslut till Svea hovrätt.

Det var strax före jul som hyresnämnden gav fastighetsägaren, Stena Fastigheter Göteborg AB, klartecken att gå vidare med första etappen av den planerade upprustningen av bostadsområdet Pennygången i västra Göteborg.

54 lägenheter berörs av beslutet, men Stena Fastigheter räknar med att på sikt totalrenovera samtliga drygt 770 lägenheter i området enligt samma modell.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolaget vill bland annat byta ut badrum och kök, bygga balkonger, sätta in tvättmaskin och torktumlare, lägga parkett och klinker, ljudisolera, byta elen och anlägga ny fasad. Sammantaget riskerar hyresgästerna hyreshöjningar på över 60 procent efter avslutat arbete.

Annons

Den ledamot som företräder hyresgästintresset i hyresnämnden reserverade sig mot nivån på upprustningen. Men nämndens sammanlagda bedömning blev ändå att det inte är fråga om någon ”överstandard”, och att upprustningen ska godkännas.

Många boende i området håller inte med, och flera av hyresgästerna i renoveringens första etapp har nu överklagat nämndens beslut med hjälp av Hyresgästföreningen. Därmed är det upp till Svea hovrätt att pröva frågan. Det lär dock sannolikt dröja flera månader.

Annons
Läs ocksåIngrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryckIngrid Pineiro i röd tröja tar emot flera gäster i trappuppgången utanför sin ytterdörr. EU-projektet Net Zero Cities besökte Gottsunda.

För att läsa fler artiklar i ämnet, skriv ”Pennygången” i sökrutan längst upp på sidan.

Fakta: Chockhöjda hyror

Efter renoveringen på Pennygången riskerar hyran för en femrummare på 83 kvadratmeter att öka från 6 150 kronor till 10 155 kronor per månad. Det motsvarar en ökning med 65 procent.

En etta med kokvrå på 21 kvadratmeter riskerar att öka från 2 220 kronor i månaden till 4 040 kronor. Det motsvarar en hyreshöjning på 82 procent.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar" Johan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat sanera Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.