Annons

Pigavdrag för rika eller lag för alla?

Vänersborg ​Sedan nya skatteregler för hushållsnära tjänster infördes 1 juli 2007 har debatten om pigavdrag åt de rika gått hög. Men kan även vanliga hyresgäster få pengar tillbaka på skatten för service som ingår i hyran? – Vi vill pröva Skatteverkets tolkning av reglerna. Detta kan få betydelse för tre miljoner hyresgäster, säger Marie Dahlin, socialdemokratisk ordförande i Vänersborg.

​Snöskottning, krattning, ogräsrensning, klippning av häckar och gräs. Det är bara något av det som privatpersoner kan få lite billigare efter att den nya lagen om skattereduktion för hushållsarbete trädde i kraft. Men enligt Skatteverkets tolkning omfattas inte boende i hyreshus. Man menar att jobbet utförs åt fastighetsägaren och inte åt hyresgästerna.

Marie Dahlin (s) anser dock att verket gör det för lätt för sig.
– Enligt lagen är en av definitionerna för en bostad ett utrymme med nyttjanderätt, är det något en hyresgäst gör så är det ju att nyttja området och bostadshus! Och om ingen hade bott i fastigheterna skulle knappast någon skötsel ske.
I pengar räknat kan det handla om en reducering av skatten på upp mot 1 500 kronor per år.
– Det är mycket pengar för många. Men frågan är också ideologiskt viktig; ska inte lagen omfatta alla, säger Marie Dahlin.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon vill att kommunala Vänersborgsbostäder är med och initierar ett pilotprojekt för att kunna pröva frågan. För bolagets del skulle det främst innebära att man specificerar kostnaden för tjänsterna på hyresavin.
Att ta fram summorna ser S Anders Larsson (s), ordförande i Vänersborgsbostäder, inga problem med. Han är positivt inställd till idén om ett pilotprojekt och har tagit upp frågan i styrelsen.
– I dag finns stora orättvisor mellan olika upplåtelseformer, detta skulle kunna kompensera för en del, säger han.

Några beslut eller detaljerade planer finns ännu inte. Nästa steg blir nu att hitta en enskild hyresgäst som är villig att ansöka om skattereduktion i årets deklaration och senare överklaga ett eventuellt nej.
– Tolkningen är väl värd att pröva, säger Marie Dahlin.

Annons
Fakta: Pigavdrag för rika eller lag för alla?

Hushållsnära tjänsterFör att få skattereduktion ska arbetet vara utfört i eller i nära anslutning till bostaden. Den som utför arbetet ska ha F-skattsedel.Hushållsnära tjänster kan handla om allt från städning till barnpassning, trädgårdsskötsel och snöskottning. Förslaget från Socialdemokraterna i Vänersborg gäller tjänster utanför bostaden. Hyresgäster som anlitar någon för barnpassning eller städning inomhus kan självklart ansöka om skattereduktion utan inblandning av bostadsbolag. 

Läs också Det ska du tänka på om du hyr ut din sommarstuga Definitivt nej till Rut-avdrag Länsrätten nekar skatteavdrag Länsrätten nekar Rut-avdrag Hyresgäst vann i länsrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.