HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Politiker behöll hyresrätt i 19 år – bodde i bostadsrätt

Upplands-Bro Kvinnan bor med sin man i en bostadsrätt sedan många år. Men sin hyresrätt har hon aldrig lämnat till bostadskön. Sedan 2001 hyr hon ut den i andra hand. "Jag har sagt upp lägenheten nu", säger hon.
Foto: Kenneth Samuelsson
Trots att politikern flyttade till en bostadsrätt för många år sedan så behöll hon hyresrätten i Upplands Bro och hyrde ut.

På pappret så bor det gifta paret inte ihop och har inte gjort på närmare 20 år. Men enligt flera olika källor är verkligheten en annan.

Enligt folkbokföringen bor kvinnan, som är kommunpolitiker för Vänsterpartiet, i en hyresrätt i Upplands Bro. Hon har varit skriven i lägenheten, som ägs av Hembla, sedan 2000.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Men enligt information från flera personer i området så har hon inte bott i lägenheten på över 19 år, men ändå inte lämnat den till bostadskön.

När vi kontrollerar adressen så visar det sig att en annan kvinna varit folkbokförd i lägenheten sedan 2001.

När vi besöker adressen står dock politikerns namn på dörren.

Annons
Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Hem & Hyra har pratat med flera personer som menar att den kvinnliga politikern bor i en bostadsrätt med sin man. Och har gjort det under lång tid.

En person som vill vara anonym, som bor i samma bostadsrättsområde, säger att kvinnan har bott med mannen i bostadsrätten innan hyresrätterna ombildades till bostadsrätter i början av 2000-talet.

Vid kontroll så visar det sig att mannen är ensam folkbokförd i bostadsrätten.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

När Hem & Hyra besöker bostadsrättsområdet så bekräftar även en person på plats att kvinnan bor med mannen i bostadsrätten.

Annons

Hem & Hyra har varit i kontakt med Hembla, som äger huset där kvinnan är folkbokförd i en hyresrätt. Bolaget vill inte kommentera enskilda fall, men skriver i en kommentar att alla som vill hyra ut i andra hand måste ha godkänt.

När Hem & Hyra till slut får tag på politikern bekräftar hon att hon har behållit lägenheten i 19 år och hyrt ut den i andrahand trots att hon haft en annan bostad.
– Men för en vecka sedan så sade jag upp lägenheten.

Varför sade du upp den just nu ?
– Det har inget att göra med att du kontaktade mig i alla fall, säger hon.

Fakta: Fel folkbokföring - ett brott

Enligt folkbokföringslagen ska man vara folkbokförd på den adress där man har sin dygnsvila. Sedan 1 juli 2018 är det ett folkbokföringsbrott att medvetet lämna felaktiga uppgifter om sin folkbokföring eller inte anmäla rätt adress vid flytt. Straffet för folkbokföringsbrott kan bli böter eller fängelse i sex månader. Räknas brottet som grovt kan straffet bli fängelse i två år.

 

Läs också Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.