HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Politikern: ”Svårt undvika högre hyra vid stambyten”

Göteborg Hyresgäster ska inte behöva flytta på grund av dyra renoveringar. Det är ambitionen hos Göteborgs kommunala bostadsbolag. Men hyreshöjningar verkar ändå oundvikligt.

Den senaste tiden har frågan om flyttningar i samband med renoveringar börjat uppmärksammas allt mer.

Boverkets rapport är ett exempel. I Göteborg har Pennygången blivit till en symbol för hyresgästers kamp mot stora hyreshöjningar.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Detta har fått stadens politiker att reagera. Ulf Kamne (MP) är kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad.

– Det finns en risk, både när kommunala och privata bolag renoverar, att vissa grupper blir ivägkörda av rent ekonomiska skäl, säger han.

Ett viktigt verktyg som kommunen använder sig av för att styra sina bolag är så kallade ”ägardirektiv”. Där slår ägaren, alltså kommunen, fast hur bolagen ska drivas.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Nyligen antog Göteborgs kommun ett nytt sådant ägardirektiv, där ett par nya meningar om renoveringar lagts till: ”Ambitionen är att hyresgäster inte ska behöva lämna sina hem på grund av social omvandling och kostnadsökningar”, står det.

– Allmännyttan i Göteborg har skött vissa renoveringar väldigt bra; i andra fall har man varit mindre duktig. Med det här nya ägardirektivet vill vi sätta ribban, säger Ulf Kamne.

Men trots kommunens nya, tydligare krav är rejäla hyreshöjningar svåra att undvika. Det säger Lars Johansson, ordförande för koncernbolaget Framtiden.

Läs ocksåHåkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronorTinna Knapes och Håkan Janssons specialbyggda kök revs ut. Sedan chokchöjde värden hyran. Nu sänks den igen och de får pengara tillbaka.

– Det går inte att få lägre hyreshöjningar än 20–30 procent om man pratar om reinvesteringar med stambyte, kök och badrum.

Samtidigt poängterar han att bolagen alltid ser till att trappa in en hyreshöjning över flera år. Och man erbjuder hyresgäster som verkligen inte har råd att bo kvar en annan lägenhet.

Lars Johansson återkommer flera gånger till vilka stora belopp det rör sig om: bara under 2015 investerade Framtiden 1,25 miljarder i sina existerande hus. Det kan jämföras med regeringens ”bostadspaket” som lanserades i våras: ett par miljarder för hela landet att dela på.

– Det är klart, om staten satsade betydligt större summor i stimulanser så skulle vi kunna renovera våra fastigheter och samtidigt inte behöva höja hyrorna lika mycket, säger han.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN DEL I HEM & HYRAS SAMARBETE MED TIDNINGEN FAKTUM.

Klicka på ämnes-tagen HemhyraFaktum för att läsa alla artiklarna.

Fakta: Läget i Göteborg

*Framtiden AB är moderbolag för kommunens bostadsbolag.

*Totalt har man drygt 70 000 lägenheter i Göteborg.

*I en del hus som upprustats har hyran höjts så mycket som 80 procent. Vanligare är höjningar på runt 30 procent.

*Regeringens ”bostadspaket” är på totalt 6,7 miljarder, och ska bland annat gå till nybyggnation och renoveringar.

Fakta: Största renoveringarna

Så många lägenheter ska renoveras under 2015 och 2016.

Frölunda, Göteborg (Poseidon): 682

Biskopsgården, Göteborg, (Balder): 580

Oxled, Partille (Partillebo): 552

Majorna, Göteborg (Wallenstam): 331

Lövgärdet, Göteborg (Poseidon): 308

Fontin, Kungälv (Kungälvsbostäder): 270

Krokslätt, Mölndal (Diligentia): 266

Hjällbo, Göteborg (Poseidon): 221

Nol, Ale (Alebyggen): 66

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.