HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Politikerna har åter stoppat husförsäljning i Hedekas

Munkedal Kommunala Munkbo vill sälja ett antal villor och radhuslägenheter i Hedekas i norra Munkedals kommun. Men åter igen har kommunstyrelsen stoppat affären. Flera partier kräver ytterligare utredning innan en försäljning kan ske.
Foto: Karin Gistedt
Området i Hedekas som Munkbo vill sälja består främst av radhus och villor. Flera nuvarande hyresgäster har hört av sig och anmält sitt intresse att köpa, trots stort renoveringsbehov.

I höstas gick bolaget Munkbo ut med att man ville sälja ett antal av sina hus i Hedekas. Men affären har inte blivit av. Tidningen Bohusläningen var först med att berätta att kommunstyrelsen åter igen bromsar försäljningen, då man vill ha en utredning om nuvarande behov av bostäder i samhället. Och vad det kostar att renovera bostäderna. Enligt hyresgästerna och bolaget är flera av husen i stort behov av renovering.

Och det är inte första gången politikerna i Munkedal har stoppat bostadsbolagets planer på att sälja. Redan 2017 gick Munkbo ut med att man behövde sälja för att få in pengar till bolaget.

Läs ocksåHyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

När Hem & Hyra var på plats i Hedekas i oktober vittnade hyresgäster som hur dåligt underhållet varit genom åren och hur mycket renoveringar som krävs för att få bostäderna i gott skick.

Munkbos vd, Mats Tillander, säger att ärendet om försäljning nu har gått på återremiss, att det krävs ytterligare en utredning.

Annons

– Det är så att om bolaget vill sälja något som bedöms vara värt mer än tio miljoner kronor måste vi fråga fullmäktige. Nu har vi valt att göra det innan vi går ut till intressenter.

Läs också"Våga tänka tanken att det kan hända" - Jan förlorade allt i branden

Mats Tillander säger att Munkbo hade hoppats kunna få ett besked av fullmäktige i februari, men det kommer troligen att fördröjas. Han säger också att Munkbo inte står och faller med en försäljning av husen i Hedekas, men att bostadsbolaget behöver få in pengar för stora renoveringar och för att få ner sina räntor.

– Bolagets styrelse kan ta beslut om att sälja några fastigheter, under tio miljoner kronor, säger han. Det skulle kunna gå att genomföra och det är möjligt att man säljer så istället.

Annons

Tillander säger att sedan i höstas har flera av hyresgästerna i Hedekas hört av sig och visat intresse för att köpa loss de lägenheter de hyr idag. Munkbo har tidigare också sålt av en del av sitt bestånd i området, just till tidigare hyresgäster.

Läs ocksåTvå lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Nu kommer Munkbo att ta fram de uppgifter kommunstyrelsen kräver för ett beslut och först därefter kan bostadsbolagets styrelse bestämma sig för hur man vill fortsätta arbetet med en eventuell försäljning.

Läs också Folkfest när Hyresgästföreningen kampanjade i Munkedal Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.