HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Munkbo gör ett nytt försök att få sälja i Hedekas

Munkedal För två år sedan försökte Munkbo få kommunens medgivande att sälja lägenheter i Hedekas. Då sa kommunfullmäktige nej. Nu gör det kommunala bostadsbolaget ett nytt försök. På måndag ska ärendet upp till beslut igen.
Foto: Karin Gistedt
Här är ett av radhusen Munkbo vill sälja. Hyresgästerna är besvikna över dålig information, samtidigt som de hoppas på en ny ägare som kan renovera de nergångna husen.

Bostadsbolaget vill säja ett 50-tal lägenheter, främst villor och radhuslägenheter i Hedekas. Ett litet samhälle i norra delen av Munkedals kommun. Syftet är att få in pengar till det övriga beståndet i huvudorten, bland annat för rotrenoveringar. Vd för Munkbo, Mats Tillander, säger att beståndet i Hedekas är lämpligt att sälja, då det är villaliknande byggnader där de som är hyresgäster idag kan köpa sina bostäder.

– Det har gjorts tidigare och varit väldigt lyckat, säger han. Det är fina och välskötta hus idag.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Men han säger också att flera bolag hört av sig och visat intresse för att köpa och driva husen vidare som hyresrätter.

Flera av hyresgästerna i Hedekas är missnöjda med underhållet. Och de tycker att de som hyresgäster kunnat få information om att bostadsbolaget åter igen går i tankar om att sälja deras hem.

– Det är klart att man blir både orolig och arg när man får läsa i tidningen att de vill sälja, säger Daniel Rörberg. De borde väl kunnat prata med oss som bor här.

Läs ocksåFiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarnaKvinna i soffa med en hundvalp

– Eller i alla fall skicka ett mejl, så man slapp få nyheten i tidningen igen, säger Martina Johansson.

De har bott i sin radhuslägenhet i tre år. Och de är missnöjda med hur underhållet skötts. Det är stora åtgärder som krävs för att få ordning på bostäderna. Båda menar att en försäljning kan vara bra, om det är ett bolag som åtar sig att renovera ordentligt.

– Så det krävs att det är någon med pengar som köper, säger Daniel Rörberg. Vi har inget emot en ny ägare, bara de satsar på renovering. Det har inte Munkebo gjort under de tre år vi bott här. Vi fick nya garagedörrar när de gamla rasade ihop.

Läs ocksåFler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage

Mats Tillander håller med om att underhållet på husen i Hedekas är eftersatt. Han säger att bolaget under senare år främst sett till att tak, väggar och fönster varit i skick.

– Men det finns fortfarande briser i det yttre underhållet, säger han. Och inomhus krävs det mer, säger han.

Nu är det upp till kommunstyrelsen, som har sammanträde på måndag den 14 oktober, att ta beslut om en eventuell försäljning. Slutgiltigt är det kommunfullmäktige som beslutar. Den 5 november håller Hyresgästföreningen och bostadsbolaget Munkbo ett gemensamt informationsmöte till hyresgästerna i de aktuella husen.

Om det blir en försäljning av de aktuella husen har Munkbo endast 15 lägenheter kvar i Hedekas. Mats Tillander säger att det också finns privata aktörer som hyr ut lägenheter, så orten blir inte utan hyresrätter. Han säger också att kommunen inte kan hjälpa eventuella enskilda köpare av bostäderna. Om en hyresgäst inte har råd att köpa sin lägenheter kan inte kommunen få i borgen.

– Nej, sådana möjligheter finns inte, säger han.

Mats Tillander säger också att man vid en eventuell försäljning självklart kan ställa vissa krav på köparen om att de ska rusta upp.

– Men när någon sedan köpt har vi inga möjligheter att ställa krav. Vi hoppas självklart att det vid en eventuell försäljning blir en köpare med lite större ekonomiska muskler än vi har. Det skulle göra det bättre för hyresgästerna.

Läs också Han hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades ner Spottande hyresgäst blir av med lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.