Annons

Pool – ett bad med förhinder

Blekinge Funderat på att ta ett dopp i en uppblåsbar pool på gården? Då är det läge att kolla med hyresvärden innan badkläderna åker på. Reglerna skiljer mellan olika värdar i regionen.
Foto: Privat
Reglerna för poolbad skiljer sig mellan hyresvärdarna,

Att ställa upp en pool i trädgården är ett populärt nöje under sommaren. Men bor man i en hyreslägenhet gäller särskilda regler och beroende på vilken hyresvärd du har kan det finnas olika bestämmelser. På Hyresgästföreningen i region Sydost, där Östergötland, Småland, Öland, Blekinge och Gotland ingår, får man varje sommar samtal från undrande hyresgäster om vad som gäller.

– Det här är ett problem som dyker upp varje sommar. Generellt får man inte ställa upp poolen på gemensamma ytor, men har man en inhängnad uteplats så är det annorlunda, då kan det vara tillåtet, förklarar Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Linköping.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Har man en lägenhet i markplan med egen uteplats så kan man ställa upp sin pool där, men inte på någon allmän yta. Skälet är att hyresvärden kan bli skadeståndsskyldig om det inträffar någon olycka. Men olika hyresvärdar har satt upp olika regler, där en del är mer tillåtande, en del är mer restriktiva och andra har till och med infört poolförbud.

– Det gäller att kolla med sin hyresvärd vad som gäller. Men om man tycker att man får märkliga svar från sin hyresvärd tycker jag att man absolut ska ta kontakt med oss. Att ha ett förbud mot pool på uteplatsen tycker jag låter som ett oskäligt hyresvillkor. Det är något som hyresnämnden kan pröva i så fall, förklarar Lena Andersson på Hyresgästföreningen.

Annons

Hos till exempel Hyresbostäder i Norrköping måste hyresgästen ansöka om tillstånd för att få sätta upp pool på sin uteplats. Medan Stångåstaden i Linköping inte har något sådant krav, däremot har man upplyst de boende om vilket ansvar man har om det sker en olycka.

Läs ocksåStudsmattans vara eller inte vara

– Har man en pool på sin uteplats så är man ansvarig om det sker någon olycka med till exempel någon minderårig eller berusad person, säger Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden.

Även hur poolen får fyllas upp med vatten skiljer mellan bolagen. En del värdar tar betalt medan andra förbjuder varmvatten.

Annons

– Kallvatten är inga problem, det kostar inte så mycket. Däremot är det viktigt att man inte använder varmvatten, det kostar mycket pengar. Då är det bättre att låta solen värma upp det i stället, säger Ulf Gustafsson på Stångåstaden.

Läs ocksåObefogad rädsla bakom bostadsbolagens hoppförbud
Fakta: Poolbad – så svarar fem hyresvärdar

Stångåstaden, LinköpingDet är inte tillåtet att ställa upp utomhuspooler på gemensam mark. Om sådan anträffas kommer den att tas bort och förvaras för avhämtning. Om du som hyresgäst vill ha en pool på din förhyrda mark, det vill säga tomten i anslutning till din bostad, är du själv fullt ansvarig för detta. Tänk på att:

Det är inte tillåtet att fylla poolen med varmvatten från lägenheten.
Du vid avtappning av poolen måste se till att vattnet inte orsakar skada på fastigheten.
Du som hyresgäst är själv ersättningsskyldig för alla eventuella skador. Du inte stör dina grannar vid användning av lekutrustning, vid bad och så vidare.
Är vattendjupet i poolen mer än 20 centimeter krävs skyddsåtgärder såsom inhägnad med staket, grind med barnlås, skyddstäckning med presenning eller skyddsnät.

Hyresbostäder, NorrköpingFör markbostäder, alltså radhus- eller atriumlägenheter som har egen uteplats, krävs tillstånd av hyresvärden för att få ställa upp pool eller studsmatta. Denna bestämmelse finns genom en överenskommelse med Hyresgästföreningen. Ansökningsblankett för pool eller studsmatta finns på vår hemsida men finns också hos din områdesansvarige eller på Botorget S:t Persgatan 78-80. Bolaget vill absolut inte förbjuda varken pooler eller studsmattor, men är måna om hyresgästens säkerhet, om grannarnas trivsel och om miljön.

Växjöbostäder/Växjöhem, VäxjöStora barnpooler är inte tillåtna. Maxgränsen är 500 liter vatten. Dessutom får poolkanten inte vara högre än 20 centimeter. Alla pooler större än så är förbjudna på Växjöhems mark. Beslutet är taget både ur säkerhetssynpunkt och för att vårt miljöarbete ska vara trovärdigt. Poolen får enbart stå på den mark som tillhör lägenheten och det är hyresgästens ansvar. Inga pooler får stå uppställda på allmänna områden. Växjöbostäder tillåter pooler med större maxgräns än 500 liter vatten i lägenheter med individuell mätning eftersom hyresgästen då får betala sin vattenförbrukning själv.

Byggebo, OskarshamnUppblåsbara pooler och liknande är inte tillåtet inom Byggebos bestånd. Inte ens om du har en egen uteplats i marknivå. Olycksrisken är stor och det krävs inte mer än ett obevakat ögonblick för att en tragedi kan inträffa. Dessutom vill ju ingen betala vattnet till grannens pool. Det går åt ganska mycket vatten även till de minsta varianterna.

Gotlandshem, GotlandHyresgästen skall prata med hyresvärden (i första hand kvartersvärden) om hen önskar ställa upp en studsmatta eller liten plaskpool på sin egen uteplats. Enligt lag måste man som ägare ha kontroll på pool/studsmatta för att inte tex. barn skall kunna ta sig in och skada sig varför staket/plank kring uteplatsen eller själva poolen/studsmattan är ett måste. Säkerheten och ansvarsfrågan gör såklart att det blir mycket svårt att rent generellt öppna för studsmatta/pool på gemensamma områden. Hyresgäster med egen uteplats förväntas alltid ta hand om sin gräsmatta. Här är det viktigt att hyresgästen är medveten om att  en plastpool brukar mycket snabbt kunna förstöra gräsmattan och att hyresgästen i så fall förväntas reparera/återställa gräsmattan själv.

Källa: Information från hyresvärden via mejl eller hemsida

Läs också Fritt fram att bada Fritt att bada i Västmanland Bassänger tillåtna i Uppland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.