Annons

Privat värd från Särö förlorade i Svea hovrätt

Kungsbacka ​Hyresvärden, Onsala Fastigheter KB, slipper laga den trasiga gräsklipparen. Men i mitten av juli ska alla övriga brister i lägenheten i Särö vara åtgärdade. Det har Svea hovrätt beslutat och gör därmed samma bedömning som hyresnämnden i Göteborg.

​Familjen, som består av föräldrar och fyra barn, hyr sedan 15 år tillbaka ett parhus på 117 kvadratmeter i Särö. På utsidan en idyll men invändigt har huset en lång rad brister. Tvättmaskinen fungerar inte som den ska, flera element är ur funktion, badrummet har fuktskador, tapeterna har sett sina bästa dagar, vindstrappan är ranglig och husets hängrännor behöver rensas, för att nu bara nämna några av problemen.

Annons
Familjen har gång på gång framfört sina klagomål till hyresvärden och även gjort formella felanmälningar. Men utan resultat. Till slut vände sig därför familjen till Hyresgästföreningen och fick hjälp att begära ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden i Göteborg.
I hyresnämndens beslut som kom i slutet av augusti förra året ålades hyresvärden att åtgärda ett 20-tal brister i lägenheten. Det mest brådskande var att åtgärda tvättmaskin och element och för att göra det fick bolaget en knapp månad på sig. Resten av bristerna skulle vara åtgärdade i början av november, annars riskerade bolaget ett vite på 30 000 kronor.
Men i stället för åtgärder valde bolaget att överklaga till Svea hovrätt, som är högsta och sista instans i tvister som rör bostäder. Men inte heller här gick det bolagets väg utan Svea hovrätt gör samma bedömning som hyresnämnden. Utom på en punkt.
Hyresnämnden krävde även att bolaget skulle reparera en trasig gräsklippare. Det är nämligen familjen och deras grannar som enligt ett muntligt avtal ska sköta gräsklippningen medan bolaget i gengäld ska stå för själva gräsklipparen. Men eftersom denna varit trasig en längre tid ålades bolaget att endera reparera eller skaffa en annan gräsklippare.
Men just den delen av åtgärdsföreläggandet ogillar Svea hovrätt med motivet att det inte framgår av hyresavtalet att ”det skulle innefatta en upplåtelse av gräsklippningsmaskin”.
Svea hovrätt ålägger nu bolaget att åtgärda de mest akuta bristerna innan den 15 maj och den 16 juli i år ska samtliga brister i lägenheten vara åtgärdade. Annars hotar samma vitesbelopp som tidigare.
I hovrätten hävdade bolaget att de försökt få tillträde till lägenheten vid flera tillfällen utan att lyckas och ansåg att ”hyresgästen har motarbetat bolagets vilja att underhålla och förvalta lägenheten”. Ett påstående som enligt familjen dock inte alls stämmer. Enligt dem har bolaget inte en enda gång under de nio månader som gått sedan hyresnämndens beslut försökt få tillträde till lägenheten och inte heller erbjudit sig att vidta några åtgärder.
 
 

Annons
Fakta: Antalet lägenheter 31 december 2007 (ökning från 1990)

​Fotnot: Kommanditbolaget Onsalafastigheter finns sedan i höstas med på Hem & Hyras Svarta Lista. Samma hyresvärd har därefter fått ytterligare ett åtgärdsföreläggande som gäller ett grannhus i Särö där bolaget har ålagts att reparera ett läckande tak med mera

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Hyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 kr Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.