HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Projekt med kritiserade vinstpengar

Gävleborg Hyresgästföreningen i Gävle satsar nu stort i stadsdelen Bomhus. Pengarna till projektet kommer från de delar av Gavlegårdarnas vinst som överförs till kommunen. Hyresgästföreningen har tidigare hårt kritiserat de här överföringarna.
Foto: Lena Mattsson
Hyresgästföreningen i Gävle startar ett projekt i Bomhus. Pengarna kommer från de kritiserade vinstpengar som Gavlegårdarna varje år överför till kommunen.

Hyresgästföreningen har i flera år kritiserat att delar av Gavlegårdarnas vinst, tio miljoner kronor per år, överförs till kommunen för att användas för så kallade bostadssociala projekt. Föreningen menar att alla kommuninvånare bör vara med och betala och kallar förfarandet för en dubbelbeskattning av hyresgästerna.

När det blev känt att Hyresgästföreningen i våras sökt pengar till ett projekt i Bomhus var många kritiska och menade att föreningen bytt fot. Regionordförande Torbjörn Rönnkvist kallade omsvängningen för att ”värderingarna förskjutits” Läs hela artikeln här.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Men nu drar arbetet snart igång i Bomhus och blir ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, fritidsgården Legenden och idrottsföreningen Huge.

Annons

Hur ska ni nu jobba i Bomhus, Sophia Lövgren, enhetschef för lokalt utvecklingsarbete inom Hyresgästföreningen Aros-Gävle?
– Vi har heltidsanställt en projektledare som kommer att arbeta i projektet ett år med möjlighet till förlängning. Vi vill möjliggöra kreativa möten och aktiviteter eller events som engagerar, skapar trivsel och gemenskap i bostadsområdet, vilket främjar hyresgästers boinflytande och delaktighet i det lilla perspektivet och hela kommunen i det stora perspektivet. Särskilt roligt är förstås att vi i detta projekt har en idrottsförening och en fritidsgård som samverkanspartners.

Det har hörts röster om att föreningen är omoralisk som använder pengar från något man tidigare kritiserat så hårt. Hur ser du på det?

– Jag har respekt för alla åsikter men jag har mest hört positiva reaktioner om att vi sökt pengarna och fått dem. Föreningen är liksom övriga medlemmar och tjänstemännen väl insatta i komplexiteten av fondens struktur men ser också vinster med möjligheten att få göra en insats i Bomhus. Men visst har det varit en ganska lång process.

Läs här om andra bostadssociala projekt som finansieras med Gavlegårdarnas vinster.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.
Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.